Wetenschap - 1 januari 1970

Aversie tegen groente niet tussen de oren

De aversie die veel mensen hebben tegen groente, wordt veroorzaakt door fysiologische processen. Dat vermoedt prof. Kees de Graaf. Hij is evenals Lisette de Groot benoemd tot bijzonder hoogleraar bij de afdeling Humane Voeding.

De consumptie van groente is een van de onderwerpen waar De Graaf onderzoek naar wil doen. ‘Volgens de Nederlandse Voedselconsumptie Peiling 2003 eet ongeveer twee procent van de jongvolwassenen genoeg groente. Het is kennelijk behoorlijk moeilijk om genoeg groente te eten. We vinden groenten gewoon niet lekker. Waardoor dat komt, en wat je eraan zou kunnen doen, dat lijkt me een interessant onderwerp.’
Een mogelijke verklaring is dat groenten, die nauwelijks calorieën leveren, niet de metabole sensaties oproepen die je kunt verwachten bij voedingsmiddelen die wel calorieën bevatten, zoals een stijgende suiker- en insulinespiegel. Die effecten dragen eraan bij dat we graag veel vetten en veel suikers eten.
De Graaf zal zich verder bezighouden met de vraag hoe mensen nu precies aankomen. ‘Als je dikker wordt, gaat dat dan sluipend? Word je elke dag een paar gram zwaarder? Of gaat het in schokken, en maak je na een weekend waarin je veel eet ineens een sprong?’ De Graaf hoopt dat hij via het Voedingscentrum, dat hem heeft benoemd, de mogelijkheid krijgt om hier duidelijkheid over te krijgen. Het is de bedoeling dat hij zich gaat verdiepen in de processen van honger en verzadiging die bepalen hoeveel we eten, en hoeveel we wegen.
Ook prof. Lisette de Groot gaat zich met verzadiging en eetlust bezighouden, maar haar leerstoel zal zich vooral gaan richten op het ontbreken van eetlust bij ouderen. ‘Daardoor zijn er veel ouderen met een tekort aan essentiële voedingsstoffen’, zegt De Groot. ‘Zelfs gezonde ouderen.’
Knelpunten die De Groot wil onderzoeken zijn onder meer tekorten aan vitamine B12 en vitamine D. Die leiden misschien tot mentale achteruitgang en botontkalking.
‘Veel mensen hebben nog steeds het idee dat voeding er op hoge leeftijd niet meer toe doet’, zegt De Jong. ‘Dat is een misvatting. Goede voeding kan de kwaliteit van leven van ouderen verbeteren.’ / WK

Re:ageer