Wetenschap - 15 november 2007

Automatenkoffie

379_opinie_0.jpg
‘Koffie uit automaat dodelijk’ stond vorige week op de voorpagina van de Telegraaf. Het bericht was gebaseerd op een onderzoek van de Consumentenbond. Die concludeert dat koffie uit verschillende automaten te veel cafestol bevat, een stof die het cholesterolgehalte verhoogt.
De Consumentenbond zegt desgevraagd dat een bericht in Resource aanleiding was voor het onderzoek. In dat bericht lichtte dr. Mark Boekschoten een wetenschappelijk artikel toe waarin oude gegevens van zijn promotor Katan stonden over cafestol in automatenkoffie. Met die gegevens in de hand heeft de Consumentenbond nieuwe metingen gedaan bij koffieautomaten. De resultaten bracht de bond vorige week naar buiten.
Niet alleen de Telegraaf besteedde aandacht aan het onderwerp. Boekschoten raadde werkgevers in het Algemeen Dagblad aan om maatregelen te nemen. ‘Ik zou hierover zeker overleggen met mijn leverancier van de koffieautomaten. Het is niet zo dat werknemers morgen direct dood neervallen, maar het is zó’n gewoonte, dat koffie drinken op het werk. Misschien scheelt het toch een paar hartinfarcten per jaar als we betere machines op de werkplek neerzetten.’
Boekschoten wist dat de Consumentenbond met de cijfers naar buiten zou komen. ‘Ik had de resultaten een paar weken geleden al gezien. Ik vond dat de Consumentenbond een evenwichtig bericht naar buiten bracht, maar die kop in de Telegraaf is natuurlijk enorm overtrokken. Wat ik wel jammer vond aan het onderzoek is dat ze van elk apparaat maar één monster hebben onderzocht. Daardoor kun je geen betrouwbare vergelijking maken tussen de verschillende automaten.’
Promotor Katan, inmiddels vertrokken naar de Vrije Univeristeit, schat in BN De Stem dat er jaarlijks niet meer dan tien infarcten ontstaan als gevolg van automatenkoffie. ‘Niet veel, maar je zult het maar nét zelf zijn.’

Re:ageer