Nieuws - 20 december 2001

AutoMaatje wiedt zelfstandig

AutoMaatje wiedt zelfstandig

Het IMAG heeft samen met landbouwmechanisatiebedrijf JOZ een zelfrijdend karretje ontwikkeld, het JOZ AutoMaatje, dat zelfstandig routinewerk doet. Wel heeft het voertuig toezicht nodig.

Het karretje is uitgetest voor het schoffelen van onkruid op proefbedrijf de Oostwaardhoeve. Hier doet AutoMaatje 95 procent van het werk. Onkruid in moeilijke hoekjes en weerbarstig onkruid moet nog door mensen verwijderd worden. Naast schoffelen kan AutoMaatje ook andere werkzaamheden uitvoeren die veel tijd kosten en vaak herhaald moeten worden, zoals zaaien, planten, aanaarden en bollen koppen.

AutoMaatje is niet tot in de details beveiligd. Dat betekent dat er altijd iemand in de buurt moet zijn als het ding werkt. Bewaken van alle functies, zoals een losgetrilde schoffel of een stuk plastic dat aan komt waaien, zou te duur worden. Wel is AutoMaatje zo beveiligd dat hij automatisch stopt als er een storing optreedt.

Voor de besturing maakt AutoMaatje gebruik van de meest nauwkeurige uitvoering van GPS. Hiermee kan hij tot op ??n ? twee centimeter nauwkeurig bepalen waar hij is.

Komend jaar wordt JOZ AutoMaatje verder getest onder praktijkomstandigheden, voornamelijk in de mechanische onkruidbestrijding. Op 18 januari is hij te zien op Agrinova 2002. | L.N.