Student - 7 juli 2011

Autistische student tussen wal en schip

Zorg niet langer gedekt door PGB.

De veelbesproken korting op het persoonsgebonden budget (PGB) eist ook slachtoffers onder studenten. Studenten met autisme die komend jaar beginnen aan een studie op de Wageningen Universiteit, kunnen geen beroep doen op een vergoeding voor begeleiding. Dat zegt Johan Veenman, oprichter van Stumass.
Sinds 2009 biedt Stumass studenten met een autismestoornis professionele begeleiding bij het doorlopen van hun studie. Zij kunnen gebruik maken van ambulante begeleiding van Stumass, of wonen in een studentenhuis met begeleiding. De studenten betalen dit vanuit een PGB.
Nu de overheid heeft besloten dat PGB-houders  flink gekort worden, kunnen vanaf 2012 alleen de studenten in de studentenhuizen nog aanspraak maken op een persoonsgebonden budget. Ambulante begeleiding valt dan onder zorg in natura, en loopt via zorgkantoren. Die hebben inmiddels voor 2012 al contracten met andere zorgaanbieders, aldus Veenman.
'Daardoor kunnen wij nieuwe studenten pas in 2013 helpen. Al onze studentenhuizen zitten vol en ambulante begeleiding wordt niet langer vergoed. Eerstejaars studenten met autisme vallen dus tussen wal en schip.'

In Wageningen staan twee studentenhuizen van Stumass. Lees hoe het Renske bevalt in haar 'studentenhuis met structuur'.