Organisatie - 20 december 2019

Aula wordt bioscoop/cultuurhuis

tekst:
Roelof Kleis
2

De Aula wordt een bioscoopzaal annex cultuurhuis. WUR heeft gekozen voor dit plan van de groep BOEi/Van Swaay, dat voorziet in verhuizing van het Heerenstraat Theater.

© BOEi/Van Swaay

Met die keuze trekt BOEiVan Swaay alsnog aan het langste eind. Afgelopen zomer koos de rvb van WUR nog voor het plan van de Noordereng Groep, dat van de Aula een debatcentrum wil maken. Die keuze leidde tot een impasse, aangezien de gemeente Wageningen een voorkeur had voor verhuizing van de bioscoop. Beide partijen kregen vervolgens de tijd om hun plannen te herzien.

Nihil
BOEi/Van Swaay greep die buitenkans met beide handen aan en kwam met volledig nieuwe plannen op de proppen. Daarbij werd de Aula zoveel mogelijk intact gelaten, waarmee aan de grootste grief van WUR tegen het eerdere plan van BOEi/Van Swaay tegemoet werd gekomen. Het onderscheid tussen beide plannen voor wat betreft de herbestemming van de Aula zelf werd daarmee nihil.

Aulaplan.overzicht.jpg

Het bioscoopplan lijkt volgens WUR-woordvoerder Simon Vink meer draagvlak te hebben onder de Wageningse bevolking dan het debatcentrum. Er ligt naar inschatting van WUR bovendien voor de langere termijn een meer solide exploitatie onder het plan. Met name dat laatste is voor WUR belangrijk. Uitgangspunt is altijd geweest dat de Aula, een zowel voor de universiteit als de stad belangrijk cultuurhistorisch object, behouden blijft.  

Theatercafé
BOEi/Van Swaay gaat de Aula naast bioscoopzaal ook gebruiken voor tal van andere cultuuruitingen zoals concerten, debatten en stand-up comedy. De huidige receptieruimte wordt een theatercafé dat de hele dag open is voor bezoekers en bijvoorbeeld zzpérs om te werken. In de kleine zaal komt een Wageningen (UR)Experience, een audiovisuele presentatie van ‘alles wat Wageningen te bieden heeft’. Naast de Aula komt -ondergronds- de rest van de bioscoop, met vier kleinere (40-50 stoelen) filmzalen.

Planvisie 'De Groene Tribu(h)ne'.jpg

Ondergrond komt ook parkeerruimte. In de voormalige bibliotheek achter de Aula komen 50 studio’s voor ‘young professionals’ als promovendi die tijdelijk bij WUR werken. De woonruimte is niet voor studenten. Aansluitend aan dit gebouw komt voor dezelfde doelgroep een nieuw gebouw met 28 studio’s. Hotel De Wereld wordt uitgebreid met 20 kamers in een gebouw dat grenst aan het huidige hotel.

Dialogue Centre
WUR stoot de Aula (ooit een cadeau van alumni aan de toen 50-jarige Landbouwhogeschool) en de omringende gebouwen af, omdat het zelf op de campus een Dialogue Centre gaat bouwen. Die bouw moet nog starten. De oplevering daarvan is pas in 2021 voorzien. Voordat BOEi/Van Swaay aan de slag kan, moeten de plannen eerst nog langs de gemeenteraad. Om het plan uit te voeren moet het bestemmingsplan worden aangepast.

Re:acties 2

 • Joeri

  @Henk, wanneer jouw waarde als WUR alumnus moet afhangen van de gebouwen die de WUR bezit, heeft bezeten en gaat creëren, dan zou jij kunnen gaan twijfelen over wat je hebt uitgespookt bij de WUR toen je er studeerde. Daarnaast doe je in mijn ogen de leraren en het personeel in het algemeen tekort met dit soort uitspraken.
  Een plek of het nu een universiteit, een stad of een land is, wordt altijd grotendeels gemaakt door de mensen die er op het moment zijn en niet door de bebouwde omgeving (ook al heeft de bebouwde omgeving op zijn beurt natuurlijk ook invloed om de mensen).
  Groet en veel liefs,
  Joeri

  Reageer
 • Henk

  Volledig idioot dat WUR haar belangrijkste gebouw van de hand doet. Het enige stukje historie heeft kennelijk ook geen waarde meer. De drang naar de uitdijende, anonieme en commerciële campus verdringt alles. Schaam me tegenwoordig om mezelf WUR alumnus te noemen.

  Reageer

Re:ageer