Wetenschap - 1 januari 1970

Atlas wordt de blikvanger

Atlas, het nieuwe gebouw van de Environmental Sciences Group, is bijna klaar. Het ziet er naar uit dat de geplande opleverdatum – 11 oktober – wordt gehaald; een unicum in de bouw. En het pand zelf is met zijn uitwendige skelet ook al uitzonderlijk, vindt bouwcoördinator Hans van der Beek. ‘Forum is groter, maar Atlas is de blikvanger.’

Een doorkijkje vanaf het dak van Atlas naar het Forum. De foto’s hieronder geven een impressie van het Atlasgebouw. / foto’s Guy Ackermans

‘Ik vind het een prachtig gebouw. Het roept iets bij mensen op. Ik heb nog niemand meegemaakt die er geen mening over had’. Hans van der Beek, technisch coördinator nieuwbouw bij de Environmental Sciences Group, leidt ons op een zonnige juniochtend door het stoffige, nog ruige binnenste van Atlas. Overal staan steigers, lopen werklui te kotteren en te boren. Op het dak wijst Van der Beek op de kasachtige puntdakjes. Die zorgen er voor dat er voldoende licht binnenkomt in de centrale binnenplaats. ‘De zeven bouwlagen van het gebouw zijn als een vierkante ring rond het atrium gebouwd.’
Nu we toch op het dak staan wijst Van der Beek nog eens even op het betonnen, ruitvormige raster dat om het gebouw heen staat. ‘In de bouwwereld is dat een echte primeur: een gebouw dat hangt op een uitwendig skelet. Ik vind het prachtig, je kijkt vanuit het gebouw eerst door het venster en dan nog eens door een ruit.’
Op de bovenste verdiepingen zijn de werkkamers al te herkennen. Een gemiddelde kamer van zestien vierkante meter is bedoeld voor twee personen. ‘Die ruimte kun je volledig benutten. Er zijn geen vluchtwegen nodig want het hele gebouw krijgt een sprinklerinstallatie en er komen geen radiatoren in. Alleen aan de buitenrand ligt vloerverwarming en verder komt er luchtverwarming die per kamer geregeld kan worden.’



Keukenblokken
Van der Beek staat even stil bij een nu nog kale doorgang naar het atrium. ‘Het keukenblok, dat vind je op iedere verdieping aan de west- en oostzijde. Het gebouw krijgt geen eigen kantine, alleen een kiosk’, zegt hij nuchter. Op de hoekpunten van iedere kantoorverdieping zitten ruime hoekkamers. ‘Die krijgen een flexibele inrichting, waardoor er minstens zes studenten of gastmedewerkers een plek kunnen vinden.’
In de binnenring zijn onder meer kleine kamertjes waar je je voor overleg kunt terugtrekken. Op de tweede verdieping komen de laboratoria. De afzuiginstallaties en andere apparatuur zijn ondergebracht op de derde verdieping. ‘Dat is natuurlijk ingrijpend, maar als het in de toekomst nodig is kan alles er ook weer uit en zijn de twee verdiepingen ook in te richten als kantoorruimte.’
Bij de binnenring wijst Van der Beek op vier ‘echte kunststukjes’: de loopbruggen die dwars door de binnenruimte steeds twee verdiepingen diagonaal met elkaar verbinden. ‘Zo gaan medewerkers misschien ook eens een kijkje nemen op een andere verdieping.’
De hoofdingang van het gebouw ligt aan de noordkant op de eerste verdieping en is alleen via een schuine loopbrug te bereiken, die onderweg een vreemde knik maakt. Van der Beek: ‘De loopbrug moest recht tegenover de uitgang van onze andere twee gebouwen beginnen, maar van de gemeente moest de gevel van het gebouw per se onder een bepaalde hoek staan. Daarom is de knik nodig, ook om te zorgen dat de oploop niet te steil wordt. Het is nu een aardige tippel voordat je binnen bent, maar dan zit je wel in een erg mooi gebouw.’

Gert van Maanen



Verhuisplannen
De verhuiskoorts bij Alterra en het departement Omgevingswetenschappen begint flink op te lopen. Wouter Hiskemuller, hoofd facilitaire dienst bij ESG, zit tot over zijn oren in het ‘vlekkenplan’ dat bepaalt waar de verschillende onderdelen van het departement en het instituut terecht zullen komen. ‘We zijn er in geslaagd om de technische opleverdatum vanaf het begin op 11 oktober te houden. Dat is in de bouw heel bijzonder’, aldus Hiskemuller.
In het nieuwe Atlasgebouw komen de medewerkers van het Centrum Bodem en het Centrum Water en klimaat. En ook in de andere twee gebouwen van ESG – Gaia en Lumen – worden de medewerkers van Alterra en de aanverwante leerstoelgroepen van de universiteit straks door elkaar gehuisvest.
Vanaf eind 2006 gaan de universiteitsmedewerkers die nu nog verspreid in Wageningen (De Dreijenborch, Duivendaal, de Nieuwlanden en de Hucht) gehuisvest zijn, verhuizen naar een van de drie gebouwen aan de Droevendaalsesteeg. Ook de meeste medewerkers van Alterra moeten (intern) verhuizen. Hiskemuller: ‘Er zijn maar weinig mensen die de kamer houden die ze nu hebben’.
Er is een speciaal mailadres geopend voor vragen rond de verhuizing en op vrijdagmiddag 30 juni is er een rondleiding voor medewerkers van ESG.

Re:ageer