Organisatie - 12 april 2007

Atlas is ‘donkere korf’

Het uiterlijk van het Atlasgebouw wordt geroemd, maar volgens de Stichting Living Daylights (SLD) is dit nieuwe gebouw van de Wageningse omgevingswetenschappers een schoolvoorbeeld van hoe ‘ontwerpen op uitstraling ten koste gaat van daglichttoetreding’.

599_nieuws.jpg
599_nieuws.jpg

Foto: Guy Ackermans

‘Het bewezen positieve effect van natuurlijk licht is voor de universiteit van Wageningen blijkbaar minder belangrijk wanneer het gaat om het functioneren van de eigen medewerkers dan wanneer het gaat om de groeizaamheid van gewassen.’ Dit stelt Atto Harsta, SLD-oprichter en propagandist van daglicht in gebouwen, in één van de recensies die onlangs verschenen na een excursie van de stichting naar het Atlasgebouw.
Op de website Archined wordt het gebouw met de beeldbepalende witbetonnen draagconstructie – de ‘netkous’ - een donkere korf genoemd. Dat het pand het visitekaartje van het nieuwe campusterrein moest worden is volgens de recensies ten koste gegaan van het binnenmilieu. De architecten, Rafael Viñoly en architectenbureau OZ-P, hebben volgens de critici vooral oog gehad voor de buitenkant. ‘De openheid die de diagonale ribben naar buiten uitstralen, wordt binnen ongedaan gemaakt. Dat is een direct gevolg van de wil om een dragend sculpturaal object te maken. De slankheid naar buiten is verder vergroot door een naar buiten taps toelopende vormgeving. Uit oogpunt van daglichttoetreding moet het precies omgekeerd’, aldus recensent Peter Stekelenburg.
Ook het centrale atrium is ondanks het grote glazen dak nogal donker, vinden de daglichtliefhebbers. Alleen op de hoogste verdiepingen is volgens hen sprake van een ‘verkwikkende’ daglichtsituatie. Hoe lager in het gebouw, hoe donkerder het wordt. ‘Je zou bijna denken dat de ontwerper het erom deed’, stelt een recensent, verwijzend naar de bodemwetenschappers die de onderste verdiepingen bevolken.
Facilitair manager Wouter Hiskemuller is verbaasd over de klaagzang. ‘We hebben de stichting nog wel zo goed ontvangen’, grapt hij. ‘Over te weinig daglicht heb ik van de bewoners nog geen klachten gekregen, wel over teveel licht. De zonwering werkt namelijk nog niet optimaal’. Atlas trekt volgens hem in ieder geval veel aandacht onder architectuurkenners. Zo is het gebouw opgenomen in het Architectuurjaarboek en bracht het tv-programma Arena het gebouw onlangs ‘heel positief in beeld’, aldus Hiskemuller.
Uit het internetarchief van SDL blijkt dat de stichting overigens wel gecharmeerd is van het daglichtgebruik in het gebouw recht tegenover Atlas, dat dus terecht de naam Lumen draagt.

Re:ageer