Nieuws - 2 juni 2018

Artistieke kaartenset in WUR-shop

tekst:
Roelof Kleis

Een stropdas, sweater en drinkfles waren er al. De cadeauwinkel van de 100-jarige universiteit is nu ook een luxe set ansichtkaarten rijker: Art meets Science.

Omslagbeeld van het kaartenmapje: Roses. Convolvulus & Calendula, onbekende kunstenaar (ca 1850). © WUR-Library Special Collections

Het mapje met luxe uitgevoerde (dubbele) ansichtkaarten en enveloppes omvat tien kaarten met kleurige tekeningen van planten en insecten. De kunstzinnige prenten komen uit de afdeling Special Collections van de Forum Bibliotheek. Curator Liesbeth Missel en Merel Arkenbout (Corporate Governance) selecteerden de prenten, waarvan een deel uniek materiaal.

Detail
De meeste illustraties zijn van rond het begin van de 20-ste eeuw, dus nog van voor de geboorte van het landbouwonderwijs in Wageningen. De kleurige tekeningen werden gemaakt voor publicaties die de natuurwetenschappen populair moesten maken bij het grote publiek. De prenten verraden een groot oog voor detail en doen volgens de samenstellers de scheidslijn tussen wetenschap en kunst vervagen. Vandaar de titel: Art meets Science.

De Jugendstilversie van de cyclaam. Emma Hervegh (1817-1904)
De Jugendstilversie van de cyclaam. Emma Hervegh (1817-1904)

De link met Wageningen is dat de prenten door de hoogleraren van de jonge Landbouwhogeschool zijn verzameld met het oog op onderwijs. Echt Wagenings zijn de twee prenten van Herman Ramaer (1874-1956) van appels en peren. Ramaer werd in 1903 aangesteld als tekenleraar aan de Rijkslandbouwschool, de voorloper van Wageningen University. Hij maakte een serie tekeningen (waterverf) van appel- en perenrassen voor gebruik als lesmateriaal

Jugendstil
Wie meer appels en peren uit de reeks wil zien, kan terecht in de ‘showroom’ van Special Collections. Dat geldt ook voor de adembenemende tekeningen van de Duitse bioloog Ernst Haeckel (1834-1919). Haeckel maakte na diens pensionering het beroemde boek Kunstformen der Natur. De bibliotheek bezit een exemplaar van dat platenboek, dat volgens Missel van grote invloed was op de decoratieve stijl van de Jugendstil en de Art Nouveau.

Haeckel
In de kaartenset zitten vier van de platen van Haeckel. De vitrines van Special Collections laten er meer zien. Een voorbeeld van hoe de natuur de Jugendstil inspireerde is het werk van Eugen Grasset en diens leerlingen. In de set kaarten is twee keer Cyclamen opgenomen van Emma Hervegh (1817-1904). Zij beeldde de plant botanisch (realistisch) af en in de stijl van de Jugendstil.

uterusmetkalf.jpg

Naast de kaartenset en het aanvullende materiaal in de leeszaal is verspreid in de bibliotheek nog meer teken- en schilderwerk te zien. In drie nieuwe vitrines op evenzovele verdiepingen is de expositie Drawn by Wageningen te zien. Missel laat hier aan de hand van de thema’s Life, Earth en Food tekeningen en voorwerpen zien uit de rijke collectie van de bibliotheek. Blikvanger is het schaalmodel van papier-maché van de baarmoeder van een koe.

Auzoux
Het gaat hier om een model van de beroemde Franse arts Louis Auzoux (1797-1880). Hij maakte anatomische schaalmodellen met uitneembare onderdelen van mens en dier. Bij de entree van de bibliotheek staat het ‘Paard van Auzoux’. De vitrines tonen verder onder meer schilderijen van fruit en groente en een serie fijne tekeningen van planten- en celonderdelen, waarvan de herkomst (nog) onbekend is.

De set kaarten is te bestellen op de 100 jaar website en kost 14,95 euro. De set is, samen met andere jubileumparafernalia ook in het Paviljoen te koop op dagen dat daar een activiteit is.