Organisatie - 1 juni 2015

tekst:
Rob Ramaker
2

Artur Mol is vandaag aan de slag gegaan als nieuwe rector magnificus van Wageningen Universiteit. Afgelopen donderdag volgde hij Martin Kropff op die naar Mexico vertrekt.

Foto: Guy Ackermans

Wittebroodsweken zitten er niet in voor de nieuwe rector. ‘Vanaf vanochtend acht uur had ik meteen afspraak na afspraak,’ zegt Mol, ‘en het wordt meteen volle bak dossiers vreten.’ Tijd om zijn kamer in te richten is er, op wat boeken na, nog niet geweest. Het voelt nog wat onwennig te werken bovenin Atlas. Toch zorgde het uitzicht al voor een eerste aandachtspunt. ‘Op de hele campus zie je te weinig leven’,  zegt Mol. Dat doen ze op Amerikaanse en Chinese campussen toch beter, weet hij. Daar zijn bijvoorbeeld plekken waar mensen met diverse achtergronden samen eten.

Het wordt meteen volle bak dossiers vreten
Arthur Mol, rector magnificus Wageningen Universiteit

Het is Mol ook direct duidelijk dat zijn werkende leven er vanaf nu heel anders uit ziet. Zo heeft hij afscheid genomen van het idee dat hij kan blijven forenzen met de trein. De vele afspraken in het land maken dat volkomen onpraktisch. Maar als hij auto moet gaan rijden, moet het wel een hybride worden. Als rector van een groene universiteit wil hij wel het goede signaal afgeven.

Verder wil Mol er voor waken een ivorentorenbestuurder te worden. In tegenstelling tot zijn tijd als hoogleraar hoeft hij niet meer naar het kopieerapparaat te lopen. Zijn secretaresse regelt dat de benodigde printjes klaar liggen. En overlegpartners komen opeens naar hem toe. ‘Ik moet zorgen dat ik voldoende buitenkom,’ zegt hij, ‘en niet alleen om in de auto te stappen.’

Re:acties 2

• Anneloes

Tesla!

• E. de Vries

Dat is geen hybride maar volledig elektrisch. Daar kom je niet ver genoeg mee.

• Tesla fan

• Visje

E. de Vries, hij forenst nu met de trein uit Utrecht (zie ander artikel van Resource): dat stukje is zelfs met een Nissan Leaf nog te doen dus voor een Tesla is dat een makkie. Laadpaal naast Atlas, kan 'ie 's avonds gewoon weer terug.

Over laadpalen gesproken: daarvan staan er écht te weinig op de campus! Bij Axis zouden er best wat mogen komen, er staan hier veel hybride of volledig elektrische auto's geparkeerd. Zou een mooi gebaar zijn van zo'n "groene" universiteit.

• E. de Vries

Als je duurzamer wilt rijden kun je een E klasse of een V70 gaan rijden met een 6 resp. 5 cilinder in het vooronder. 5 ton zonder problemen.

Vraag me af of een hybride met lichte motor en een accu ook tot zulke afstanden komt.

• Henk

Volvo V60 Plug-in Hybrid, 5 cilinder (285 pk), iedereen tevreden