Nieuws - 26 november 2014

Arnold exit, entree Freek

tekst:
Roelof Kleis

Arnold van Vliet is geen columnist meer voor de Telegraaf. Wageningens bekendste bioloog maakt naar eigen zeggen plaats voor de tv-bioloog Freek Vonk.

Van Vliet schreef twee jaar om de week een column over de natuur in het grootste ochtendblad van ons land. ‘Aan de ene kant is het jammer dat het is opgehouden, want het was een mooi platform. Juist omdat veel lezers van de Telegraaf anders denken overde natuur en klimaatverandering dan ik. Dan moet je juist daar je verhaal vertellen. Aan de andere kant: het kost elke twee weken wel weer een avond om zo’n column te schrijven.’

De Telegraaf is een van de kranten die flink bijdraagt aan het mediabereik van Van Vliet. Resource besteedt in het jongste nummer uitvoerig aandacht aan Arnold van Vliet in de serie Kopstukken. Daarin levert Van Vliet forse kritiek op het tenure tracksyteem van de universiteit. De maatschappelijke impact van een wetenschapper wordt binnen dat loopbaansysteem niet gewaardeerd. Voor iemand als Van Vliet die veel werk maakt van zijn maatschappelijke impact pakt dat nadelig uit.

Arnold van Vliet is al jaren de Wageningse wetenschapper die verreweg de meeste publiciteit genereert in kranten en op radio en televisie. Hij verschijnt met grote regelmaat in de populaire media als het gaat over jaarlijks terugkerende verschijnselen in de natuur en de invloed daarop van klimaatverandering. Vara's Vroege Vogels is een vaste spreekbuis van Van Vliet. Twee jaar geleden kwam daar de column in de Telegraaf bij.

Van de Wageningers met een column in een grote landelijke krant blijft nu alleen nog Louise Fresco over. Zij schrijft columns voor het NRC.