Nieuws - 12 februari 2013

Armoedebestrijding met geiten succesvol

Het loont om geiten op krediet te geven aan arme plattelandsbewoners in Indonesië. Maar dan moeten die bewoners wel ervaring met het houden van vee hebben, concluderen de Indonesische onderzoeker Gede Suparta Budisatria en begeleider Henk Udo.

geiten_IMG_3482.jpg
Na de zware aardbeving op centraal Java in 2006 gaf de Indonesische regering vijf geiten aan gezinnen in het getroffen gebied. Het hulpprogramma diende om de arme plattelandsbewoners een bron van inkomsten te geven. De geiten werden op krediet geleverd, de bewoners moesten ze na enkele jaren afbetalen. Budisatria ging na twee jaar bij 72 boeren na hoe de ervaringen waren met de geiten en of ze de geiten hadden afbetaald. Vier op de zes families waren daar in geslaagd. ‘Dat is best succesvol’, zegt Henk Udo van de leerstoelgroep Dierlijke Productiesystemen, begeleider van het onderzoek.
Het leveren van geiten op krediet bleek een goede manier van armoedebestrijding, zegt Udo, want de geiten leverden zo’n dertig procent van het minimumloon op voor de families. De succesvolle families hadden een jarenlange ervaring met het houden van dieren, bleek uit het onderzoek, de niet-succesvolle families minder dan een jaar. ‘Die hadden bijvoorbeeld nog twee geiten over, de andere hadden ze verkocht of waren dood gegaan. En ze hadden het krediet nog niet afbetaald.’
Het succes van de families hing ook af van de farmer’s group waarin ze functioneerden, constateert Udo. De geiten werden vaak gehouden in een gezamenlijke stal van de boerengroep waarin alle deelnemende families een eigen hok hadden. De groepen met een veehouderij-kenner aan het hoofd en goed overleg presteerden bovengemiddeld bij het aflossen van het krediet, concluderen Budisatria en Udo in het januarinummer van Small Ruminant Research.
De boeren kwamen niet boven de armoedegrens met de geiten, maar ze waren een mooie aanvulling op bijvoorbeeld de verbouw van rijst of cassave. ‘Door de beperking aan productiefactoren is het heel moeilijk om meer geiten en inkomsten te houden, maar met behulp van zo’n microkrediet lukt het ze wel. ‘Om boven de armoedegrens te komen hadden ze wel 15 geiten moeten hebben, maar ze hebben te weinig land, voer en arbeidskracht om zoveel geiten te houden.’
De kredietverlening in de vorm van geiten is een veel gebruikte manier van armoedebestrijding bij regeringen en ngo’s, maar de effecten worden maar zelden goed geëvalueerd, zegt Udo. ‘De hulporganisatie stelt tevreden vast dat er een x aantal geiten zijn gegeven aan arme boeren, maar je moet eigenlijk op huishoudniveau meten of het project tot meer inkomsten leidt.’ Budisatria is naast onderzoeker expert voor de Indonesische regering op het gebied van kleine herkauwers en armoedebestrijding. Hij adviseert dat donoren en regeringen bij de kredietverlening rekening houden met het vakmanschap van de boeren. Ook moeten ze, om het succes te verhogen, sancties opleggen aan families die het krediet niet aflossen.