Wetenschap - 19 maart 2010

Arjan van Zeijl wint Rijk Zwaan Award

Arjan van Zeijl, student Plantenwetenschappen bij Wageningen Universiteit, heeft de Rijk Zwaan Plant Sciences Award 2010 gewonnen. Hij deed onderzoek aan een recentelijk ontdekt type plantenhormonen; de strigolactonen.

Arjan_van_Zeijl.jpg
Van Zeijl ontvangt een cheque van 1500 euro en een werkbezoek aan een van de 25 vestigingen van veredelingsbedrijf Rijk Zwaan. Van Zeijl kiest voor een bezoek aan Rijk Zwaan in Tanzania.

Hij onderzocht de werking van strigolactonen, plantenhormonen die invloed hebben op de vertakking van wortels en stengels, in het modelplantje Arabidopsis. Van Zeijl vond dat de strigolactonen interacteren met een ander plantenhormoon: auxine. De interactie tussen deze twee plantenhormonen bepaalt de architectuur van de planten. De prijswinnende thesis heeft als titel: “Regulation of auxin homeostasis by strigolactones in Arabidopsis”

Van Zeijl doet op dit moment een tweede afstudeervak bij de leerstoelgroep Fytopathologie van de universiteit. Daarna gaat hij vermoedelijk promoveren. ‘Het bedrijfsleven kan ik altijd nog in.’