Nieuws - 7 september 1995

Argonauten maken zich op voor Olympische spelen

Argonauten maken zich op voor Olympische spelen

Zure druiven en zoete appeltaart. Stuurboord en bakboord. Weyschede en Bolck.


Hoogstraat 40b is een Argohuis. Op de trap vallen de posters op van in het verleden verroeide varsity's. De gemeenschappelijke zitkamer annex keuken is geheel met roeiparafernalia beplakt. Vijf mannelijke Argonauten telt het huis, onderwie vierdejaars student landinrichtingswetenschappen Titus Weyschede. Met Christiaan Bolck vormde hij onlangs de Wageningse delegatie op het WK Roeien in Finland. In een lichte vier zonder - voor roeiers tot 72,5 kilo - kwam het duo echter niet verder dan de dertiende plaats.

Teleurstellend, erkent Weyschede. Vooraf was de verwachting een plaats in de finale, dus bij de eerste zes." Behalve het feit dat de Wageningers in de halve finales roeiden tegen de uiteindelijke nummers een en drie van het WK, Italie en Duitsland, bleek een foute tactiek debet aan de te lage plaats. We probeerden zolang mogelijk bij te blijven en tja, toen klapten we in elkaar," verklaart Weyschede. Daardoor ging, met de B-finale voor de nummers drie en vier uit de halve finales, ook de automatische plaatsing voor de Olympische spelen volgend jaar in Atlanta hun neus voorbij. Bolck: De druiven zijn echt zuur. Dan kom je in zo'n C-finale terecht, waar je wint met de vingers in de neus. Achteraf gezien hadden we de B-finale kunnen winnen. In Luzern, eerder dit jaar, waren we nog vijfde. Daar waren alle WK-ploegen behalve Canada."

Ondanks hun lichte post-WK-dip zien de roeiers nog de leuke kanten van hun deelname. Weyschede: De Denen waren altijd onze helden. Nu vaar je daar gewoon naast en sta je met ze onder de douche." Ook leuk: samen in een hotel met de bekende roeier Florijn, die hen vraagt of zij dat tweetje zijn dat een nationaal record heeft geroeid. En de ontvangst op Schiphol door het Argo-bestuur was klasse.

Na het WK zijn de roeiers een maand uit training. Bolck heeft een appeltaart meegebracht. Weyschede: Straks gaat het weer om de grammen; gelukkig zijn we van nature heel licht." Bolck, 73 kilo, wil wel even kwijt dat vooronderstellingen over raceroeiers die nooit een biertje drinken of lekker eten, berusten op een mythe. Dat kan namelijk best wel 'ns een keertje. Voldoende slapen, dat is belangrijk. Bolck: Natuurlijk eten we heel gezond. Je bent verplicht na te denken over wat je naar binnen stouwt. Maar de eerste drie weken hoeft dat niet." Bolck woont op een afdeling aan de Haarweg. Je hoeft maar eens in de twee weken te koken en je kan zo inschrijven. Voor een wedstrijd moeten we echter drie dagen zoutloos eten, dus dat moet je dan even vragen." De dag voor de wedstrijd eten de twee samen. Dat lust toch niemand." Geen zout, veel vet en suikers. Zoals macaroni zonder groente, met creme fraiche en hier en daar een stukje ananas.

Bolck roeit al sinds zijn elfde. Ma roeide ook, vandaar. Weyschede stapte onder invloed van pa op z'n dertiende in de boot. In Wageningen zaten ze vanaf het begin in hetzelfde schuitje en het klikte meteen. Weyschede: Bij sommige tweetjes is dat een moeizaam en langdurig proces; niet bij ons. Bovendien zijn we allebei even lang, 1.90, dat scheelt." Hoewel ze allebei nog nooit hadden boordgeroeid, met een riem per persoon, trok het duo het eerste jaar negen blikken, ofwel eerste plaatsen. Ze zijn dan ook zeer te spreken over de begeleiding en coaching bij Argo.

In hun tweede jaar bij Argo waren de prestaties van het duo al zo goed, dat ze door de bondscoach werden opgemerkt. Bolck: We wonnen onze eerste wedstrijd van een tweetje dat de bondscoach hoog had zitten. Dan sta je dus meteen in the picture." Sindsdien verplaatsten de trainingen zich regelmatig van de Wageningse haven naar de Bosbaan in Amsterdam. We waren toen allebei 22. We konden kiezen: meedoen aan het echte WK of aan het WK tot 23 jaar." Ze opteerden voor het laatste. Dit jaar kwamen ze echter in de selectiecarrousel voor het echte WK terecht, waarin zich onder meer acht ex-WK'94-gangers bevonden. Kortom, nog vaker reisden ze af naar Amsterdam. Weyschede: Dat calculeer je in. Je weet dat er dan meer energie en tijd in gaat zitten."

De laatste drie jaar gaan de twee Argonauten zeer intensief met elkaar om. We zien elkaar elke dag. Soms heb je er de balen van, dan drink je na de training geen koffie samen. Maar dat onze persoonlijkheden elkaar niet snijden moge duidelijk zijn." Met de roeiers van elders ligt dat net even anders. Bolck: Als het er echt op aankomt, is het niet altijd even gezellig. Zeker als de bondscoach een selectieperiode inlast, waarin het ieder voor zich is." Wat dat betreft hebben ze een mazzeltje: Bolck en Weyschede kunnen nooit tegen elkaar worden uitgespeeld. De een zit namelijk op stuurboord, de ander op bakboord.

Het spreekt voor zich dat de vrienden liefst samen naar de Olympische spelen gaan.

Ieder jaar spreken Bolck en Weyschede voor aanvang van het seizoen de diverse scenario's door. Dan gaan we in het cafe zitten en bekijken wat onze doelen zijn en wat dat aan tijd kost," aldus Bolck. Omdat ze de doelen vaak halen, blijft de motivatie groot genoeg om wekelijks zes keer te trainen en ieder weekend te vullen met yf een wedstrijd yf vier maal trainen.

En hoe zit het met de studie? Ik heb nu dik een trimester achterstand, dus dat valt wel mee," antwoordt Bolck, die milieu-economie studeert. Weyschede loopt wat verder achter. Maar we hebben veel steun van de universiteit. Via de decaan hebben we het voor elkaar gekregen dat we allebei een jaar auditorenfonds krijgen." Daarmee hield de Landbouwuniversitaire steun echter niet op. Bolck: Nu het circus voor Atlanta begint te draaien moeten we vanaf december iedere dag in Amsterdam trainen en staan er drie of vier buitenlandse trainingskampen gepland. Decaan Leemans heeft de rector zo enthousiast gekregen dat we komend jaar een topsportbeurs krijgen van de LUW. Een unicum."

Al hoeven de roeiers dus niet aan de vijftig-procentnorm te voldoen, de boeken gaan wel mee op trainingskamp. Bolck lacht: Op kamp krijg ik vast enorm zin in Voortzetting Statistiek. Om de hersens eens op een andere manier te gebruiken."