Nieuws - 1 januari 1970

Argo krijgt profcoach

Studentenroeivereniging Argo krijgt een professionele coach. De universiteit, het Wageningen Universiteitsfonds en oud-leden stellen daarvoor de komende drie jaar geld beschikbaar.

Na drie jaar zal de universiteit zelf zorgen voor de aanstelling van een profcoach. Met de coach hoopt de roeivereniging beter te presteren en meer internationale studenten aan zich te binden. Voorzitter Janwillem Liebrand: ‘We zien de laatste jaren door de studiedruk de ouderejaarscoaches wegvallen. Een profcoach kan nieuwe studenten opvangen en coaches opleiden.’
De vereniging trekt langzamerhand wel wat internationale studenten. Twee Fransen maken inmiddels deel uit van de eerstejaars acht. Om meer internationale studenten te trekken gaat de vereniging ook roeiactiviteiten in het weekend organiseren. Verder komt er bijvoorbeeld een Engelstalige video over veilig roeien.
De afspraken werden bekendgemaakt tijdens de doop van drie nieuwe boten, zaterdag 9 april. Rector Speelman, ir Rob Tazelaar van het universiteitsfonds en ir Peter-Paul Verbrugge, roeiofficial en voorzitter van Oud-Argo, zeiden bij die gelegenheid dat ze hoopten op een overwinning in de Varsity, een dag later. Tazelaar is één van de weinige Argo-leden die ooit het hoofdnummer van deze jaarlijkse wedstrijd tussen studentenroeiverenigingen won.
Ondanks het optimisme was er zondag 10 april op het Amsterdam-Rijnkanaal bij Houten geen blikkenregen voor Argo. Alleen de lichte nieuwelingen vier met stuur en de lichte senioren A twee zonder wonnen hun races. De oude vier, het hoofdnummer van de Varsity, haalde niet eens de finale.
De drie nieuwe boten van Argo kregen de namen Pollux, Athamas en Pelias, naar karakters uit de Griekse Argo-sage die tijdens de doopplechtigheid ook werd voorgedragen. / YdH