Student - 8 februari 2016

Argo doopt twee nieuwe boten

‘Hylas’ en ‘Hera’, zo heten de nieuwe boten van studentenroeivereniging W.S.R. Argo. De twee aanwinsten werden vrijdag gedoopt met een flinke scheut water uit de Rijn.

Foto: Aart-Jan van de Glind

De botendoop vond plaats op het thuishonk van Argo, aan de Grebbedijk. Nederlands kampioene en oud- toproeier van Argo, Linde Gommers-Verbeek, en rector magnificus Arthur Mol goten een kruikje water uit de Rijn over de twee boten om hen een behouden vaart te wensen.

Gommers-Verbeek haalde herinneringen op aan haar tijd bij Argo, toen ze uit gebrek aan een Wageningse roeipartner vanuit ‘het wilde Wageningen’ naar andere steden moest reizen. Zij doopte ‘Hera’, een dubbel twee voor lichte dames. Gommers-Verbeek was zelf ook een lichte dame en ontvangt als mentor nog regelmatig jonge roeisters bij haar thuis.  Mol, die de vier met stuur doopte,  roeide ook in zijn studententijd, zij het recreatief, en vertelde over de keren dat hij zijn ‘palen’ (peddels, red.) verloor op Rijn. Na de doop werden de boten te water gelaten voor hun eerste rondje over de Rijn.

Volgens de traditie zijn de twee boten vernoemd naar personages uit de sage van Jason en de Argonauten. Hylas was een van de roeiers op het schip van Jason, godin Hera hielp Jason op zijn zoektocht naar het Gulden Vlies. Met 'Hylas' en 'Hera' heeft Argo nu in totaal zeventig boten in het botenhuis liggen. De twee hebben samen ongeveer 25.000 euro gekost.

Filmmaker Daniel Dreadson was aanwezig bij de botendoop.