Wetenschap - 18 maart 2010

Arend Jan Voortman wint persprijs

Journalist Arend Jan Voortman is een van de winnaars van de Persprijs van het Wageningen Universiteits Fonds. Voortman is oprichter van het tijdschrift Spil, dat ruim dertig jaar een kritisch geluid laat horen over wetenschappelijke en maatschappelijke kwesties. Volgens de jury stimuleert Spil het maatschappelijk debat. Verder bestempelde de jury Voortmans kritische journalistieke activiteiten als ‘stimulerend, constructief en kleurrijk’.

'Ik zie de prijs als waardering voor het opzetten en tot ontwikkeling brengen van Spil', zegt de prijswinnaar. 'Eigenlijk is het een prijs voor het project Spil.' Volgens Voortman vinden veel mensen dat de prijs veel te laat komt. Dat zou volgens hem kunnen samenhangen met de kritische toonzetting. 'Ik ga nu niet zeggen: hè, hè, eindelijk gerechtigheid, maar Wageningen Universiteit heeft lange tijd moeite gehad om de functie van Spil op waarde te schatten', aldus Voortman. 'Mogelijk wordt door een wat opener sfeer een kritisch geluid inmiddels meer gewaardeerd.'
Ook documentairemaker Barend Hazeleger werd bekroond met de Persprijs. Beide winnaars ontvingen op 9 maart tijdens de 92e dies een oorkonde, een geldbedrag van 2500 euro en een replica van het kunstwerk De Wageningse Boom.