Nieuws - 9 oktober 2008

Architectuurprijs voor Atlas

Atlas op Wageningen Campus is één van de mooiste en bijzonderste nieuwe gebouwen van de wereld. Dat vindt het Chicago Athenaeum Museum of Architecture and Design.

nieuws_2470.jpg
De instelling kent jaarlijks de International Architecture Awards toe. Atlas moet de prijs delen met 113 andere gebouwen in de wereld, ontworpen en gebouwd tussen 2006 en 2008.
Toch zijn niet alle vakgenoten enthousiast over het gebouw van de omgevingswetenschappers. De aandacht voor de buitenkant is volgens Stichting Living Daylights ten koste gegaan van het binnenmilieu. In het voorjaar van 2007 noemde de stichting Atlas nog ‘een donkere korf’ en ‘een schoolvoorbeeld van hoe ontwerpen op uitstraling ten koste gaat van daglichttoetreding’.
Atlas is een ontwerp van de in New York wonende architect Rafael Viñoly en architectenbureau OZ-P. Naast Atlas vielen in Nederland nog vijf gebouwen in de prijzen, waaronder de openbare bibliotheek in Amsterdam, de wijk Park Zandweerd in Deventer en woningbouwproject de Citadel in Almere. Groot-Brittannië staat met veertien bekroonde gebouwen bovenaan in de ranglijst.
Onder de prijswinnende ontwerpen zitten het Olympisch Zwemstadion in Beijing en het gebouw van de Chinese Staatsomroep van Rem Koolhaas. De winnaars staan op www.europeanarch.eu.