Nieuws - 1 januari 1970

Arbeidsmarkt slaat om

De werkloosheid onder pas afgestudeerde academici is vorig jaar over de hele linie fors toegenomen. Maar inmiddels kruipt de economie voorzichtig uit het dal, en daarmee nemen de kansen op het vinden van werk weer toe. Vooral financieel specialisten, informatici, ingenieurs en economen zouden gewild zijn.
De werkloosheidscijfers staan in het jaarlijkse arbeidsmarktonderzoek onder school- en studieverlaters van het Maastrichtse instituut voor de arbeidsmarkt ROA en zijn gebaseerd op een enquête in het laatste kwartaal van 2003 onder in het studiejaar 2001/2002 afgestudeerden. Het betreft dus starters die gemiddeld anderhalf jaar werkloos waren.
De situatie in de gezondheidszorg is nog het gunstigst: van hen zit drie procent na ruim een jaar nog zonder werk. Bij taal en cultuur ziet het er met acht procent werklozen het somberst uit. Landbouw stemt met zeven procent evenmin vrolijk.
Hoewel voortdurend wordt geroepen dat er te weinig bèta’s zouden zijn, zat eind 2003 zes procent van de nieuwe natuurwetenschappers ruim een jaar thuis. De techneuten onder hen doen het iets beter: de werkloosheid onder hen steeg van drie naar vier procent. / HOP