Nieuws - 25 juni 2015

Applicatie voorkomt misbruik labjassen

tekst:
Rob Ramaker

Een nieuw computersysteem voorkomt vanaf augustus dat studenten meer dan één gratis labjas afhalen bij de WUR-shop.

Foto: FireFawkes

Studenten die na 1 augustus een labjas afhalen, krijgen een digitale aantekening. Als ze dit nogmaals proberen, geeft de WUR-kaart aan dat ze al een labjas hebben. De mogelijkheid is ontstaan door een nieuw computersysteem dat primair bedoeld is studenten te volgen, wanneer ze bijvoorbeeld  verplicht aanwezig moeten zijn bij een practicum. Het systeem wordt momenteel ontwikkeld door de IT-afdeling.


Wageningse studenten die ‘natte’ practica volgen, hebben eenmalig recht op een gratis labjas en veiligheidsbril. In de praktijk worden, tot ergernis van de universiteit, meer labjassen opgehaald dan er rechthebbenden studenten zijn. Jaarlijks wordt 28 duizend euro uitgegeven aan de regeling.

In 2014 botsten de raad van bestuur en studentenraad nog over de gratis labjas. Het bestuur wilde de regeling afschaffen om een einde te maken aan het misbruik. Uiteindelijk stak de studentenraad hier een stokje voor. De raadsleden stelden dat het een basisverantwoordelijkheid is voor de universiteit om te zorgen voor veiligheidsmaterialen.

Dit systeem was één van de oplossingen die de Student Council destijds heeft aangedragen. We juichen dit principe dan ook toe.
Jan-Willem Kortlever, studentenraadslid namens CSF

De huidige studentenraad reageert verheugd dat er nu een applicatie komt tegen misbruik. ‘Dit systeem was één van de oplossingen die de Student Council destijds heeft aangedragen’, zegt Jan-Willem Kortlever, studentenraadslid namens CSF. ‘We juichen dit principe dan ook toe.’ Hij houdt nog wel een slag om de arm zolang de raad geen officiële informatie heeft ontvangen van de universiteit.

Dit studiejaar probeert de WUR-shop al te voorkomen dat mensen meerdere labjassen afhalen, zegt Ronald Esman, bedrijfsleider bij Study Store. Aanvankelijk zette hij met een watervaste marker een streepje op het bewijs van inschrijving. Sinds hij weet dat studenten deze met bijvoorbeeld aceton verwijderen, knipt hij een gaatje in het bewijs. ‘Ik vraag mensen ook of ze al eerder een labjas hebben gehaald’, zegt Esman. ‘Als ze dan ontkennen, kan ik niets meer doen. Zelfs als ik ze herken.’