Nieuws - 1 januari 1970

Appelboompjes opnieuw vernield

Onbekenden hebben maandag 22 november de genetisch gemodificeerde appelboompjes van Plant Research International beschadigd. De appelboompjes die door genetische modificatie resistent zijn gemaakt tegen appelschurft werden dit voorjaar ook al eens geknakt, maar waren weer uitgelopen. De eerste vernieling is op internet opgeëist door het Earth Liberation Front.

Staatssecretaris Van Geel heeft de vernieling in een communiqué veroordeeld. ‘Dit is onacceptabel. Wie het niet eens is met dergelijke onderzoeken, kan in Nederland op vele legale manieren protesteren en bezwaar aantekenen tegen het verlenen van de vergunningen. Het geeft geen pas om het recht in eigen hand te nemen.’
Woordvoerder Erik Toussaint van PRI hoopt dat de proef ondanks de beschadiging toch afgerond kan worden, maar is bang dat de geknakte appelboompjes een ziekte oplopen. Zij zijn nu erg gevoelig voor appeltakkanker. 'Er zitten bomen bij waarvan je op je vingers kan natellen dat ze dit voorjaar niet meer geschikt zullen zijn voor onze proeven'. PRI overweegt volgens hem niet om de bomen te gaan beveiligen. Dat zou te duur zijn, en slecht voor de beeldvorming. 'Ik ken een instituut dat honden op zijn terrein had, daar krijg je geen prettig gevoel bij'.

/ KV