Nieuws - 1 januari 1970

Appelboompjes mogen blijven staan

De genetisch gemodificeerde appelboompjes van Plant Research International mogen toch blijven staan. De vergunning voor de proef met de boompjes werd deze zomer vernietigd door de Raad van State, maar het ministerie van VROM heeft laten weten de proef te gedogen.

De appelbomen zijn genetisch gemodificeerd zodat ze beter bestand zijn tegen appelschurft. De Raad van State heeft de vergunning voor de veldproef met de bomen nietig verklaard omdat het ministerie van VROM procedurefouten had gemaakt. Het ministerie heeft daarop laten weten dat het de proef zal gedogen in afwachting van de resultaten van een nieuwe procedure. De boompjes hoeven niet gerooid te worden. Onderzoeksleider dr Frans Krens verwacht dat hij de proef kan afmaken. Als alles volgens plan verloopt, zal het experiment in 2008 worden afgesloten.
De gemanipuleerde boompjes waren dit voorjaar vernield, maar zijn weer uitgelopen. De vernieling is op internet opgeëist door het Earth Liberation Front. Nu de boompjes weer in het nieuws zijn gekomen, zouden activisten op het idee kunnen komen om hun actie te herhalen. Krens is echter niet van plan om de appelboompjes scherper te gaan bewaken. ,,Dat is helaas het risico van het vak. Er zijn mensen die de wet willen overtreden om hun mening kenbaar te maken. Maar ik vind dat we niet moeten reageren met hoge hekken. Wij zullen telkens moeten uitleggen waarom de proef volgens ons noodzakelijk is.’’ | K.V.