Organisatie

App voor food sharing

Geen tijd of zin om te koken, maar wel het genot ervaren van een huisgemaakte maaltijd? Vanaf september is er een app die hongerige studenten en medewerkers van WUR koppelt aan kooklustige Wageningers.
Linda van der Nat

Kalyan Chakravarthy Guntuboyina en zijn vrouw Keerthi Sri. © Sven Menschel

De app i2d food, waarbij i2d staat voor Innovations 2 Delight, is bedacht door Kalyan Chakravarthy Guntuboyina. De onderzoeker bij Metropolitan Food Clusters & Agroparks deed dat samen met zijn vrouw Keerthi Sri. Beiden zijn enthousiast gebruiker van platforms als Uber en Airbnb, waar ‘gewone mensen’ hun service als taxichauffeur of overnachtingen in hun huis aanbieden.

‘Ik reis veel,’ aldus de Indiase Guntuboyina, ‘en vaak ruik ik dan op straat de heerlijkste etensgeuren, maar eet ik vervolgens alleen in mijn hotel. Samen met mijn vrouw bedacht ik vervolgens hoe geweldig het zou zijn als je in het buitenland een authentieke maaltijd kunt nuttigen bij de mensen thuis. Er is geen betere manier om mensen te leren kennen dan wanneer je bij ze aan tafel zit en een maaltijd deelt. In landen in Latijns-Amerika is dit social snacking heel normaal.’ Sri: ‘Er bestaan al veel food sharing platforms, maar er is nog geen dynamische app zoals deze.’

Tentamenperiodes

Het stel zag Wageningen als het perfecte beginpunt. ‘Studenten staan erom bekend dat ze niet erg gezond eten, vooral niet tijdens tentamenperiodes, wanneer ze weinig tijd hebben om te koken. Het eten in de kantines van Forum en Orion kan best lekker zijn, maar ook saai. Bovendien kun je hier geen avondmaaltijd eten en zijn ze in de weekenden dicht. Een huisgemaakte maaltijd bij de mensen thuis vult dit gat op.’

Er is geen betere manier om mensen te leren kennen dan wanneer je een maaltijd deelt

Kalyan Chakravarthy Guntuboyina

Met hulp van Startlife bouwden Guntuboyina en Sri samen met een team van ondernemers een app waarbij koks voor drie dagen maaltijden kunnen uploaden die ze willen maken. Guntuboyina: ‘Stel dat je een chicken biryani gaat maken, dan maak je een kleine beschrijving van de maaltijd, voer je in welke ingrediënten je gaat gebruiken en voor hoeveel mensen je gaat koken. Dat kun je uploaden op je de app en vervolgens kunnen studenten zich inschrijven voor deze maaltijden.’ Als de boeking geaccepteerd wordt, zitten kok en gast vervolgens samen aan de eettafel. ‘We hanteren in eerste instantie een paar maaltijden en vaste prijzen, om het simpel te houden. Een ontbijt voor drie euro, een lunch voor 5 euro en avondeten voor 7 euro. Het moet betaalbaar blijven voor studenten.’

Kick

De komende weken gaat het stel op zoek naar koks in de buurt van de universiteit. ‘We concentreren ons op drie types’, aldus Guntuboyina. ‘Studenten die het leuk vinden om bijvoorbeeld veganistisch te koken of taarten te bakken en er een kick van krijgen dit te delen met anderen. Ten tweede de serieuzere chefs, die graag nieuwe dingen proberen en daar beoordelingen van willen. En ten slotte de huisvrouwen die goed kunnen koken en dat nu gratis aanbieden om in contact te komen met anderen.’ Sri vult aan: ‘Er zijn veel vrouwen van expats die hoogopgeleid zijn maar niet full time kunnen of mogen werken. Zij koken om te socializen. Via onze app kunnen ze er ook nog wat aan verdienen.’ Guntuboyina en zijn vrouw controleren of de koks schoon werken en of het huis geschikt is om mensen te ontvangen.

Het echtpaar hoopt in september de app in de lucht te brengen. In eerste instantie kunnen alleen studenten en medewerkers inloggen, ‘zodat je weet wie er aan de deur komt’, maar in de toekomst wil het echtpaar ook andere studentensteden veroveren, en daarna de rest van de wereld. ‘En we zien ook mogelijkheden voor andere doelgroepen. Ouderen eten ook niet altijd goed en kunnen eenzaam zijn. Voor hen biedt zo’n app ook mogelijkheden.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.