Wetenschap

App toont hete plekken Amsterdam

Een nieuwe app laat inwoners van Amsterdam zien waar de warmste en koelste plekken zijn in de stad. Het stukje gereedschap is ontwikkeld in Wageningen.
Roelof Kleis

Iedereen heeft tegenwoordig wel eens van het hitte-eilandeffect gehoord. In de stad kan het in de zomer stukken warmer zijn dan op het platteland. De stad houdt warmte vast. Maar ook ín de stad zijn de verschillen groot. Binnen één straat is het op de ene plek snikheet en evenverderop een stuk koeler. De UrbanClimadApp, een ontwikkeling van Wageningen UR en het AMS in Amsterdam, laat zien waar de stedelijke hotspots zijn.

Die kennis komt van de leerstoelgroep Meteorologie en luchtkwaliteit. De kaart is gemaakt op basis van zogeheten lokale klimaatzones, legt onderzoeker Gert-Jan Steeneveld uit. De afmetingen van gebouwen, de breedte van de straten en de omvang van de aanwezige vegetatie leidt tot een te verwachten risico op hittestress. De kaart geeft dus geen meetwaarden weer maar verwachtingen en risico’s.

UrbanClimadApp-1-169x300.jpgDe UrbanClimadApp gaat evenwel verder dan het localiseren van plekken die gevoelig zijn voor hittestress. Toegespitst op de locatie geeft de app tips over wat Amsterdammers zelf kunnen doen om de omgeving koeler te maken: de ‘ad’ van adaptatie in de naam van de app. Die tips komen van Sanda Lenzholzer (Landschapsarchitectuur)

die een palet van maatregelen heeft ontwikkeld. Dat varieert van kleine ingrepen als de vervanging van tegels door groen tot adviezen voor paviljoens, fonteinen en groene koepels. Steen houdt veel warmte vast. Het vervangen van steen door groen werkt daardoor verkoelend.

Een paar tegels vervangen maakt de stad niet koeler. Maar alle kleine beetjes samen helpen wel, zegt Steeneveld. Onderzoek laat zien dat tien procent meer groen in de stad leidt tot een verkoeling van 0,6 graad Celsius. Bij de app die morgen wordt gelanceerd zit ook een enquête. Amsterdammers kunnen daarmee aangeven of ze zich herkennen in het geschetstebeeld van hum omgeving en of ze iets hebben aan de adviezen.

Ondertussen wordt in het kader van het project ‘Summer in the city’ dagelijks een actuele weerkaart voor Amsterdam gemaakt. De kaart geeft volgens Steeneveld tot op 100 meter nauwkeurig een weersvoorspelling. Het in 2013 opgestarte project beoogt weersvoorspellingen op de maat van de straat te maken.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.