Nieuws - 7 september 2015

App prikkelt met voedingsweetjes

tekst:
Rob Ramaker

Wageningen UR presenteert tijdens de academische jaaropening een nieuwe app die voedingsweetjes deelt met gebruikers. Hapsnapp is bedoeld als creatieve manier om in gesprek te raken met de samenleving.

Foto: Japanexperterna

Wist je dat Nederlanders gemiddeld 60 kilo brood per jaar eten? Dat tomaten die in de koelkast worden bewaard hun smaak verliezen? En dat de doodgewone ui de op één na meest gegeten groente ter wereld is? De nieuwe WUR-app Hapsnapp schudt zo 250 van deze voedingsfeiten uit de mouw, allemaal gebaseerd op Wagenings onderzoek. Een week lang ‘kletst’ het programma met gebruikers, waarbij elk meerkeuzeantwoord nieuwe feitjes ontlokt. Enthousiaste gebruikers kunnen daarna verder lezen op verdiepende blogs, of zelfs naar de campus komen voor het voedingsevenement Food Camp dat in december plaatsvindt.

Screenshot_2015-09-07-09-36-46.png

Met de app hoopt Wageningen UR in gesprek te raken met de samenleving. Hoe belangrijk dit is, benadrukte collegevoorzitter Fresco tijdens de academische jaaropening in 2014. Wageningse vindingen kunnen pas een succes worden als ze aansluiten bij hetgeen er leeft in de samenleving. ‘Hapsnapp is een creatieve manier voor zo’n dialoog’, zegt Marc Lamers, hoofd Communicatie van Wageningen UR. ‘en stelt je in staat één op één te communiceren met burgers.’ Lamers hoopt met Hapsnapp kennis over te brengen die mensen terugzien in hun dagelijks leven.

De app is nadrukkelijk bedoeld als experiment en Lamers is dan ook nieuwsgierig naar de resultaten. ‘Een echte doelgroep hebben we niet. Al ligt bij zo’n app voor de hand dat jongeren dit aantrekkelijk vinden’, zegt Lamers. 'Maar ik laat me graag verrassen.’ Hij hoopt dat de app in ieder geval 10 duizend keer wordt gedownload en dat in december honderden mensen naar Food Camp komen. Om dit te bereiken komt er een campagne via sociale media. Ook maken de bezoekers van de academische jaaropening kennis met Hapsnapp. Flyers nodigen hen uit de app te downloaden en er kan ook live gespeeld worden op beschikbare tablets.