Nieuws - 20 september 2016

App meet fietsbewegingen studenten

tekst:
Roelof Kleis

De gemeente Wageningen roept studenten op de fietstel-app op hun mobiele telefoon te installeren. De data zijn nodig om het fietsnetwerk te verbeteren.

Studente Eveline van den Brink

De gemeente Wageningen roept studenten op de fietstel-app op hun mobiele telefoon te installeren. De data zijn nodig om het fietsnetwerk te verbeteren.

Deze week wordt voor de tweede keer landelijk de Fietstelweek gehouden. Een week lang leggen deelnemers al hun fietsbewegingen vast. Daartoe volstaat het installeren van een speciale app op de mobiele telefoon. En het bezit van een fiets natuurlijk. De app meet alle verplaatsingen en registreert die anoniem. De registratie stopt na komende zondag.De Wageningse wethouder Han ter Maat roept met name de studenten op om mee te doen. ‘Studenten zijn sterk vertegenwoordigd in het Wageningse fietsnetwerk. Hoe meer studenten de app downloaden, des te beter en representatiever inzicht we krijgen in hun fietsgedrag.’ Onder de Wageningse deelnemers  wordt een weekendje weg verloot in een huisje van Droomparken. Onder alle (landelijke) deelnemers worden 25 Veloretti-fietsen verloot.

Het fietsgedrag van de Wageningse studenten is overigens in grote trekken wel bekend. De grootste stromen vliegen de campus aan via de Bornsesteeg. Het merendeel van die fietsers gaan door woonwijk de Tarthorst. Die drukte zorgt voor veel overlast in de wijk en dan met name rondom het winkelcentrum. Eerdere aanzetten tot een oplossing strandden in de Wageningse politieke arena.

Sinds de aanleg van de busbaan en het fietspad ernaast nemen veel fietsers deze westelijke route naar de campus. Beide fietsstromen komen bij Campus Plaza samen. De app-data moeten onder meer een beeld geven van de getalsmatige verhouding van deze stromen.

De fietstel-app is gratis te downloaden via Play Store (Android) of iTunes Appstore (Apple iOS).