Nieuws - 20 maart 2017

App laat ontwikkeling natuur zien (video)

tekst:
Vincent Koperdraat

Hoe is de natuur in je tuin de afgelopen weken veranderd? Grote kans dat je dat niet precies weet volgens WUR-bioloog Arnold van Vliet. Met de nieuwe GrowApp, waar WUR-bioloog Arnold van Vliet aan meewerkte, kunnen ze dat wel zien én kunnen ze deze informatie direct doorspelen aan wetenschappers.

Foto: Vincent Koperdraat

Hij heeft nog wat andere functies, maar de GrowApp gebruik je voornamelijk om time-lapse video’s, een serie foto’s achter elkaar geplakt, mee te maken. Bijvoorbeeld van de boom in je achtertuin, of een mooie treurwilg langs je favoriete wandelroute. Wat de app zo bijzonder maakt is de zogeheten ‘overlay’. Stel je hebt een keer een foto gemaakt van die mooie eik in je buurt. Dan verschijnt die foto als een soort doorzichtige waas in je scherm wanneer je een nieuwe foto maakt van diezelfde eik.

En dat is handig volgens bioloog Arnold van Vliet: ‘Zo kun je op steeds hetzelfde plekje staan en de boom vanuit dezelfde hoek fotograferen. Als je dan meerdere foto’s hebt gemaakt, gaat de app voor je aan het werk en maakt automatisch een mooie animatie die jij en andere gebruikers kunnen zien.’ Naast de maker zelf kunnen ook andere gebruikers van de app, onder wie wetenschappers, deze animiaties zien.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Ontwikkeling app
Van Vliet is betrokken bij de ontwikkeling van de GrowApp, samen met andere wetenschappers en GLOBE. Dat is een netwerk van scholen die samen natuur en milieu onderzoeken. De GrowApp kan volgens Van Vliet een toonbeeld van burgerwetenschap (citizen science) worden. Bedoeling is dat duizenden mensen via de app data aanleveren waar wetenschappers mee aan de slag gaan.

Scholieren en wetenschappers zullen de eerste, logische gebruikers zijn. Maar daar blijft het niet bij denkt Van Vliet: ‘Onderschat niet de verslavende werking voor ‘gewone’ mensen. Zelf kan ik niet meer een boom voorbijgaan, waar ik al eerder een foto van heb gemaakt, zonder mijn smartphone uit mijn jas te halen voor een foto.’

Android en desktop
Voorlopig is de app alleen te gebruiken door mensen die een android smartphone hebben. Aan een app voor op de iPhone wordt nog gewerkt. Het is trouwens ook mogelijk om via de desktop time-lapse video’s van gebruikers te bekijken. Dan zie je ook gelijk waar de wetenschappers het liefst foto’s van ontvangen.

De GrowApp is te downloaden in de Playstore van Google.