Wetenschap - 22 maart 2001

Antioxidant in koffie verdacht van slechte eigenschappen

Antioxidant in koffie verdacht van slechte eigenschappen

Een stof in koffie verhoogt de hoeveelheid van een aminozuur dat op zijn beurt de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. Dat ontdekten Wageningse onderzoekers. De stof heet chlorogeenzuur. Forse koffiedrinkers krijgen er dagelijks grammen van binnen.

Chlorogeenzuur behoort tot de polyfenolen: een grote groep van antioxidanten die volgens sommige wetenschappers het lichaam beschermen tegen ziekten. Zo niet chlorogeenzuur. De stof, die trouwens ook de helse adem van koffiedrinkers veroorzaakt, verhoogt de concentratie homocyste?ne. Binnen de medische variabelen die je met voeding kunt be?nvloeden zou homocyste?ne, na cholesterol, wel eens de belangrijkste factor bij het ontstaan van hart- en vaatziekten kunnen zijn.

Ir. Margreet Olthof van de sectie Humane Voeding en Epidemiologie diende gezonde proefpersonen dagelijks twee gram chlorogeenzuur toe. Die hoeveelheid zit in anderhalve liter sterke koffie. De aanmaak van homocyste?ne nam daardoor met maximaal twaalf procent toe. Op zich niet alarmerend, vindt Olthof. "Om als gezond individu een gevaarlijke homocyste?ne-spiegel te krijgen moet de aanmaak minimaal verdubbelen." Daar komt bij dat het nog steeds niet volkomen vaststaat dat homocyste?ne de kans op hart- en vaatziekten verhoogt.

Waarschijnlijk is de gluiperige antioxidant niet de enige bad guy in het verslavende zwarte vocht. Olthof: "Als je mensen gewoon koffie geeft, stijgt de homocyste?ne-spiegel meer dan als je ze de stof puur toedient."

Ook WCFS werkte aan Olthofs onderzoek mee. | W.K.

Re:ageer