Nieuws - 27 augustus 2009

Anti-oxidantenkanker

Anti-oxiderende voedingssupplementen zijn niet aan te slepen vanwege vermeende positieve effecten op de gezondheid. Maar volgens een Nature-studie kunnen anti-oxidanten kanker juist bevorderen.

Professor Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Kanker, Afdeling Humane Voeding, plaatst kanttekeningen bij de studie, maar is toch blij. 'We vermoedden al langer dat deze supplementen mogelijk ongunstige effecten hebben.' 
'Wetenschappers hebben nooit gezegd dat voedingssupplementen, zoals anti-oxidanten,  kanker kunnen voorkomen. Wij zijn al sceptisch sinds de uitkomst van een Finse studie, begin jaren negentig, waaruit bleek dat een hoge dosering bètacaroteen de kans op longkanker bij rokers juist verhoogt. Dat bericht heeft de media wel gehaald, maar is ondergesneeuwd door de lobbyende  supplementenindustrie.
'Deze Nature-studie, die suggereert dat anti-oxidanten kanker bevorderen, komt daarom niet als een verrassing. Wel is het jammer dat het niet de onderbouwing geeft die ik had willen zien. Slechts enkele anti-oxidanten zijn onderzocht, andere dan in veelgebruikte supplementen voorkomen. Daarnaast is het in vitro-model dat de onderzoekers gebruikten niet direct toepasbaar op wat er in het menselijk lichaam gebeurt. Er moet nog heel wat water door de rivier stromen voordat we weten hoe het echt werkt. Het is jammer dat de media er één studie uit pikken en daar veel aandacht aan geven. Een combinatie van epidemiologische-, in vitro- en dierexperimentele studies levert samen meer bewijs.  Die gezamenlijke resultaten zou je meer genuanceerd naar de consumenten moeten communiceren zodat die niet denken dat ze steeds weer wat anders te horen krijgen.
'Dat groenten en fruit gezond zijn, blijft staan als een huis, ook al weten we niet precies waarom dat zo is. Een combinatie van stoffen, in de juiste verhouding en dosering, is hiervoor waarschijnlijk verantwoordelijk en/of het feit dat plantaardige voeding gewoon minder calorieën bevat. Het is daarom het beste gevarieerd te eten en de anti-oxiderende voedingssupplementen links te laten liggen.' /HW