Nieuws - 22 oktober 2009

Anti-kraak is vooral tegen verloedering

Leegstaande panden blijven bewoond, ondanks kraakverbod. Verkoopgesprekken over de Lawet en Botanisch Centrum. Het kraakverbod verandert niets aan het leegstandsbeleid van Wageningen UR.

Lege panden worden namelijk niet alleen in gebruik gegeven om te voorkomen dat ze worden gekraakt. Een oppasdienst houdt ze ook in betere conditie.
Drie gebouwen en veertien voormalige dienstwoningen, waarvan vijf buiten Wageningen, zijn tijdelijk ondergebracht bij gebouwbeheerder Interim. In totaal wonen daar tijdelijk zo'n veertig mensen. 'We laten onze leegstaande gebouwen altijd bewonen en gebruiken', vertelt Eise Ebbelink, sectiehoofd Vastgoedbeleid. Dat gebeurt niet voor de inkomsten of omdat Wageningen UR bang is voor krakers. 'Gebouwen moeten namelijk in conditie worden gehouden', zegt Ebbelink. 'Sowieso blijven de verwarming en de brandmeldinstallatie werken. Maar mocht er schade optreden, door lekkages of vandalisme bijvoorbeeld, dan wordt dat nu tenminste snel gesignaleerd.' Het wetsvoorstel voor een verbod op kraken waar de Tweede Kamer vorige week mee instemde - met celstraffen voor overtreders en verplichtingen voor eigenaren om iets te doen aan leegstand - zal daarom niets aan het beleid voor leegstaande panden veranderen.
Wageningen UR hoeft steeds minder gebouwen tijdelijk te laten beheren. Ebbelink schat dat de daling het komende jaar doorzet. 'Over de Lawet, naast LA13 op Duivendaal, en het Botanisch Centrum zijn verkoopgesprekken gaande, voor Meteo, eveneens op Duivendaal, zoeken we nog een gebruiker.' De woningen zullen op niet al te lange termijn een nieuwe eigenaar krijgen, aldus Ebbelink. /Yvonne de Hilster