Nieuws - 9 mei 2016

Anne van den Ban overleden

tekst:
Rob Ramaker

Anne van den Ban, emeritus hoogleraar Voorlichtingskunde aan Wageningen University, is in de nacht van vrijdag op zaterdag op 88-jarige leeftijd overleden.

Foto: Guy Ackermans

Zijn naam leeft voort in een fonds dat talenten uit ontwikkelingslanden laat studeren in Wageningen.    

Van den Ban was tot op hoge leeftijd actief en betrokken. Zo konden (aankomende) studenten hem tegenkomen op de intromarkt tijdens de AID en, zo memoreert Argo, roeide hij nog altijd graag. In 2011 werd hij door toenmalig rector Martin Kropff geridderd voor zijn verdiensten, zowel wetenschappelijk als maatschappelijk. De WUR-bibliotheek maakte zijn oeuvre in februari 2008 digitaal toegankelijk.  

Als wetenschapper staat Van den Ban bekend als de grondlegger van de voorlichtingskunde in Wageningen. Hij pionierde met onderzoek naar de meest effectieve manier om kennis over nieuwe landbouwmethodes over te dragen aan boeren. In 1983 nam hij vrijwillig afscheid om als adviseur in ontwikkelingslanden aan de slag te gaan.

Ook voor de huidige studenten en medewerkers was Van den Ban een begrip dankzij het gelijknamige fonds dat hij in 1992 oprichtte. Sinds die tijd kwamen 258 studenten uit ontwikkelingslanden met een beurs naar Wageningen. Momenteel studeren 19 mensen op een beurs van het Anne van den Ban-fonds aan Wageningen University.