Nieuws - 15 november 2007

Angst

Angst is populair. Als de bladeren vallen, gaat het waaien en stormen. Maar dat is niet meer genoeg. We moeten ons op het ergste voorbereiden, want de superstorm is in aantocht. Angst verkoopt, angst is populair bij nieuwsmakers.
De wetenschap heeft ook de angst ontdekt. Een beetje onderzoek lijkt niet meer mogelijk te zijn zonder te wijzen op afschuwelijke gevolgen voor mens, dier en plant. Door de komst van exotische planten en dieren vervuilt de natuur en is Nederland Nederland niet meer. De plassende anticonceptiepilslikster is er de schuld van dat in onze sloten en plassen steeds meer rare kikkers en vreemde salamanders te vinden zijn. En de toename van medicijngebruikende ouderen zal het rariteitenkabinet in onze wateren verder doen toenemen. De veelvuldige regenbuien en de intensieve landbouw zijn er de oorzaak van dat onze meren veel troebeler zijn dan vroeger. En het is moeilijk vissen in troebel water. Maar er is hoop, want Wageningen biedt oplossingen voor alle problemen als er maar geld voor verder onderzoek wordt gegeven.
Het veranderende klimaat is, behalve voor de oud-Wageninger Salomon Kroonenberg, een bron van angst en voor Wageningen een bron van inkomsten. Niet alleen Nederland maar de hele wereld, inclusief China, moet op de schop. Daarom moet er veel geld komen voor nieuwe opleidingen, volgens onze nieuwe hooggeleerde programmadirecteur klimaatverandering. Met gemak zal dan het studentental stijgen van zesduizend naar tienduizend. De WUR zal er wel bij varen. Een tweede Forumgebouw is geen utopie meer en misschien komt de Nobelprijs er straks wel aan.