Nieuws - 22 november 2001

Ander voer verlaagt stress varken

Ander voer verlaagt stress varken

Met de juiste voersamenstelling is een varken minder gestresst te maken. Vooral voer waaraan tryptofaan is toegevoegd verlaagt de stresshormonenspiegel. Dat ontdekte dr Sietse Jan Koopmans van ID-Lelystad. Maar of dat een wezenlijke verbetering van het dierenwelzijn is, is de vraag.

Op varkensbedrijven leven de dieren normaliter op een dieet dat rijk is aan energie en eiwit en vrijwel geen ruwe celstof bevat. Dit voer kan zelf een oorzaak van stress zijn omdat het dier geen keus heeft en het voer vooral aanzet tot hoge groei. Het idee leefde dat een voer met veel ruwe celstof welzijnsvriendelijk is voor het dier. Het voer geeft een hoog verzadigingsgevoel, wat leidt tot rustig gedrag. Inderdaad verlaagde het voer met veel ruwe celstof het adrenalineniveau in de urine. Maar bij andere stresshormonen was geen verschil terug te vinden. Dat betekent dat het voer zelf wel een stressfactor is, maar geen hele grote.

Opvallender was het effect van het aminozuur tryptofaan. Dit zou het dier rustig maken en minder depressief, doordat het de hersenen aanzet tot de aanmaak van het hormoon serotonine. Net als het antidepressivum Prozac bij mensen. Toevoeging van tryptofaan aan het voer gaf inderdaad een verlaging van alle drie onderzochte stresshormonen in bloed, speeksel en urine.

De vraag is echter of dit tryptofaanvoer de oorzaak van de stress weghaalt. Is dat niet het geval, dan is het andere voer geen wezenlijke verbetering van het welzijn van de varkens. Maar het kan ook zo zijn dat het varken zijn omgeving anders opvat dankzij de tryptofaan en zo geen reden meer heeft extra stresshormonen aan te maken. Dan heeft het voer wel een positieve invloed op het welzijn van het dier. Een andere mogelijkheid is om het aangepaste voer te geven op momenten dat er veel stress ontstaat, bijvoorbeeld tijdens het transport. Deze verschillende mogelijkheden moeten nog verder onderzocht worden. | L.N.