Nieuws - 1 januari 1970

‘Amerikaanse tijdschriften discrimineren op taal’

Wetenschappelijke tijdschriften uit de VS en Australië discrimineren bij het beoordelen van inzendingen. Als non native speaker van het Engels, kan je het snel schudden, ook al is de inhoud van je verhaal nog zo goed.

Dit zei dr Alfred Hartemink tijdens de druk bezochte workshop scientific publishing op het ISRIC , het International Soil Reference and Information Centre.
Volgens Hartemink, onderzoeker bij het ISRIC, moeten promovendi en postdocs terdege rekening houden met tal van zaken die weinig meer te maken hebben met wetenschap zelf, in hun gevecht om de door veel zweet en tranen verkregen onderzoeksresultaten te publiceren.
Hartemink heeft het zelf vaak meegemaakt dat Australische en Amerikaanse tijdschriften zijn werk afkeurden en daarbij vermelden dat het stuk eerst maar eens herschreven moet worden door een native English speaker. Uitstekend onderzoek blijft hierdoor soms te lang in de la liggen, zegt Hartemink. Hij adviseert de jonge onderzoekers hier serieus rekening mee te houden, zodat ze niet ten onrechte het vertrouwen in zichzelf en het eigen onderzoek verliezen. Ook spelen er soms politieke factoren mee. 'Zo zijn er nog recentelijk wetenschappers uit Iran, Libiƫ en Sudan geboycot.' Voor hen werd het nagenoeg onmogelijk gemaakt om in Amerikaanse tijdschriften te publiceren.
Met talloze publicaties op zijn naam waaronder ook diverse boeken, heeft Hartemink nog een paar goed tips voor de promovendi en postdocs. Dat betreft zaken waar ze wel degelijk invloed op hebben. 'Houdt het simpel en begin meteen met de interessantste zaken.' Hartemink adviseert de onderzoekers ook hun eigen persoonlijkheid in het artikel te laten doorklinken. Dit maakt de wetenschappelijke publicaties veel interessanter om te lezen. Al kan dat weer problemen geven bij een aantal Amerikaanse toptijdschriften. 'Hun format is zo strak, het lijkt wel communistisch. Je krijgt geen mogelijkheid om hiervan af te wijken.' / HB