Nieuws - 19 juni 2015

Amerikaanse onderzoekprijs voor Jan Dijkstra

tekst:
Albert Sikkema

Jan Dijkstra, onderzoeker bij Diervoeding, krijgt de American Feed Industry Association Award. Zijn onderzoek naar de vermindering van broeikasgassen door koeien is baanbrekend, aldus de Amerikaanse jury.

De American Dairy Science Association onderscheidt jaarlijks een wetenschapper met grote onderzoekverdiensten. Deze prijs van de Amerikaanse veevoedingssector werd niet eerder aan een Wageningse onderzoeker gegeven.

Dijkstra wordt gezien als een internationale topper in het onderzoek naar het verbruik van energie en voedingsstoffen door koeien. Door wiskundige modellen te combineren met experimenteel onderzoek, heeft Dijkstra veel bijgedragen aan het snappen van de stofwisseling van de koe en de vermindering van de productie van broeikasgassen door rundvee, aldus de jury. Dijkstra was de afgelopen tien jaar als auteur of co-auteur betrokken bij meer dan 175 artikelen in peer reviewed tijdschriften.

Wouter Hendriks, hoogleraar Diervoeding, beoordeelt de prijs als een geweldige waardering voor Dijkstra. ‘Dit is een big deal.’ De prijs wordt medio juli uitgereikt in de VS tijdens de jaarvergadering van de American Dairy Science Association.