Wetenschap - 12 april 2001

Amerikaanse hypocrisie

Amerikaanse hypocrisie

Martin van der Schans, vijfdejaars Bodem, water, atmosfeer:

"Geld en praten, in die volgorde. Volgens mij zijn dat de twee belangrijkste kenmerken van Amerikanen. En de hypocrisie, met name in de politiek. Dat heeft me ook erg gestoord. Er zijn miljarden dollars beschikbaar voor een stuwdam die een paar boeren bevoordeelt, maar er is geen geld voor socialezekerheidsprojecten. Amerikanen hebben een heel zwart-wit wereldbeeld. Iets is goed of fout, Republikeins of Democratisch, kapitalistisch of communistisch. Met name de overheid lijkt altijd op zoek naar een vijand.

Ik heb in Davis, Californi?, op de universiteit nitraatuitspoeling onder melkveebedrijven gemodelleerd. Het onderzoek werd gedaan voor een boerenorganisatie om het management van mestgebruik te verbeteren. Zij financierden het project ook. Ik voelde me echter niet zo verbonden met die boeren. Ik wilde graag naar Amerika en dit project werd me aangeboden.

Davis lijkt een beetje op Wageningen. Veel studenten, gedomineerd door de universiteit, alleen heeft het geen centrum. Het centrum is de bank met de parkeerplaatsen er omheen.

Ik woonde in een studentenhuis met twee Amerikanen. Met hen had ik niet veel contact. Op de vakgroep waar ik werkte, trok ik voornamelijk op met de Europeanen. Met hen ging ik in het weekend wandeltochten maken. We hadden zelfs een hiking-committee opgericht. We konden misschien subsidie krijgen. Dat het uiteindelijk niet lukte, kwam mede door onze nonchalance. Wat dat betreft kun je overal geld voor krijgen. Dat gaat heel wat makkelijker dan in Nederland.

Ik denk dat als je hoog opgeleid bent en veel geld verdient, je een 'makkelijk' leven in Amerika kunt leiden. Geld verdienen en werken zijn dan ook heel belangrijk.

Als je motiverend onderzoek wilt doen, moet je zeker naar Amerika gaan. Een hoogleraar behandelt je als werknemer. Een prikkelende omgeving waarin goede begeleiding is, omdat je deel uitmaakt van een groter onderzoek dat moet slagen. Alles is gericht op prestatie. Vroeger heb ik ook op een Amerikaanse highschool gezeten. De top van de school werd elk kwartaal beloond. In de wetenschap zie je dat terug. Een vakgroepmedewerker vertelde me eens over zijn visie op de wetenschap: publiceren om geldstromen binnen te halen. Hij had achttien publicaties binnen vijftien maanden op zijn naam staan.

De laatste weken ben ik gaan fietsen langs de kust. Het is een spectaculaire route met veel steile rotswanden. Ik heb overnacht op een van de vele campings, met mijn tentje tussen de ontzettend grote campers.

Ik vond Amerikanen erg vriendelijk. Ze zijn open en altijd in voor een praatje. Maar ik zou nooit in Amerika kunnen leven. Vooral dus door die schijnheiligheid. Mijn vooroordelen zijn behoorlijk bevestigd. Ik kon me ontzettend ergeren aan de landelijke politiek. En maar twee weken vakantie per jaar, ik weet niet of ik dat wel wil.

Arin van Zee

'Alles is gericht op prestatie'