Nieuws - 10 mei 2001

Amerikaans bioritme

Amerikaans bioritme

Renate Winkels, vijfdejaars Voeding en gezondheid

"Voor mijn afstudeervak ben ik een half jaar naar Amerika gegaan. Bij het departement biologie van Georgia State University in Atlanta wordt veel onderzoek gedaan naar biologische ritmes. Iedereen heeft een biologisch ritme, zodat je overdag wakker bent en 's nachts slaapt. Zelfs zonder licht zou je bioritme ervoor zorgen dat je een 24-uurs ritme aanhoudt.

Het onderzoek naar bioritmes wordt vaak bij ratten uitgevoerd, wat vreemd is aangezien dat nachtdieren zijn en hun ritme precies het omgekeerde is van de mens. Er is daarom gezocht naar een dier dat meer gerelateerd is aan de mens en er is toen gekozen voor de ongestreepte nijlgrasrat uit Kenia. Een klein probleempje: normale ratten zijn na twee keer oppakken tam, maar deze niet. Je moest tuinhandschoenen aan om ze beet te houden en het vangen ging ook niet erg makkelijk. Het is wel gelukt om neurotransmitters in het gedeelte van de hersenen te spuiten dat verantwoordelijk is voor het biologisch ritme. De ratten werden in het donker gezet zodat we goed konden nagaan wat de effecten waren van de extra neurotransmitters. Helaas was er geen effect zichtbaar, wat allerlei oorzaken kan hebben gehad, bijvoorbeeld het tijdstip van inspuiten of de dosis.

Het werken met proefdieren is ontzettend makkelijk in Amerika. Als een Nederlandse student met proefdieren wil werken, moet er altijd iemand bij zijn. Daar niet. Het bestellen van proefdieren is ook erg simpel, iedere gek kan daar aan die beesten komen.

De meeste verschillen tussen Amerika en Nederland liggen vooral in de kleine dingen. In Amerika is alles gericht op het gemak. Je neemt geen lunch mee naar je werk, maar haalt wat. Uitgebreid koken wordt haast niet gedaan. Ook wordt er absoluut niet aan het milieu gedacht. Je krijgt tachtigduizend plastic tasjes bij de supermarkt, in restaurants hebben ze geen servies maar plastic bekertjes, de tv en de computer staan dag en nacht aan. Bovendien heeft iedereen zijn eigen auto waar ontzettend veel mee gereden wordt; de brandstof is dan ook supergoedkoop. Iedereen verklaarde me voor gek dat ik 25 minuten liep naar de dichtstbijzijnde metrohalte.

Ik woonde bij een oude dame in een rijke buurt, en het is daar echt zoals je het in films ziet. Van die grote grasvelden voor het huis en een autootje waaruit elke ochtend een krant op de oprit wordt gegooid. Verder is het echt zo dat Amerikanen erg aardig zijn in de omgang, maar dat het moeilijk is om contact met ze te krijgen. En dat overdreven gedoe, van kinderen die de hele dag 'I love you' tegen hun ouders roepen en andersom, dat gebeurt - irritant genoeg - ook echt."

Clarieke Hidden

'Iedere gek kan daar aan proefdieren komen'