Nieuws - 12 oktober 2006

‘Ambrosia kan het hooikoortsseizoen met twee maanden verlengen’

Ze komt uit Noord-Amerika en maakt Nederlanders met hooikoorts het leven zuur. Ambrosia. Deze uitheemse plant profiteert de laatste jaren van de warme nazomers in West-Europa, vertelde de Wageningse onderzoeker ir. Arnold van Vliet, bekend van de Natuurkalender, zondag 8 oktober in het Vara-radioprogramma Vroege Vogels.
Ambrosia is als zaad in vogelvoer naar Europa gekomen. In Frankrijk, Italië en Hongarije veroorzaakt de plant al langer gezondheidsproblemen, en ook in Duitsland en Zwitserland is alarm geslagen.
In ons land ontstonden tot nog toe geen duurzame populaties, maar daar komt nu dus verandering in, aldus Van Vliet. De plant houdt van korte hete perioden, en heeft bovendien een warme herfst nodig om zaad te zetten. Door de uitzonderlijk hoge temperaturen in juli en september werd ambrosia dit jaar op haar wenken bediend.
De hoeveelheid ambrosiapollen in de lucht is daardoor in een jaar tijd meer dan verdubbeld. Deze pollen veroorzaken veel sterkere allergische reacties bij mensen met hooikoorts dan pollen van grassen, tot nu toe de belangrijkste veroorzakers van hooikoorts in Nederland.
Bovendien zwerven deze pollen niet in het voorjaar, maar in het najaar door de lucht. Van Vliet: ‘Ambrosia kan met zijn bloei in september en oktober het hooikoortsseizoen voor patiënten met een allergie met twee maanden verlengen.’
Van Vliet en zijn collega’s van de Natuurkalender menen dan ook dat er snel een plan van aanpak moet komen voor de bestrijding van ambrosia. Verder roepen ze alerte burgers op om vindplaatsen van de plant te melden op www.natuurkalender.nl.