Nieuws - 28 april 2018

Alumnus terug als PvdA-wethouder

tekst:
Roelof Kleis

Anne Janssen wordt parttime wethouder voor de PvdA in Wageningen. Janssen studeerde Milieuwetenschappen en gaat zich met Wijken & Wonen en Cultuur bezighouden.

Janssen (40) is nieuw in de Wageningse politiek. Ze woont nu nog in Amsterdam en is daar voorzitter van de PvdA-fractie in de Bestuurscommissie Amsterdam-West. Eerder werkte ze voor -toen nog-
Tweede Kamerlid Diederik Samson, was onderzoeker bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen en als manager op het programma Afrika voor International Child Support. Zij studeerde in 2003 in Wageningen af.

0,8 fte
Anne Janssen werkt nu nog als adviseur warmtetransitie bij adviesbureau Over Morgen. Zij wordt voor 0,8 fte wethouder en gaat in Wageningen wonen. Naast Janssen gaat ook Peter de Haan van de ChristenUnie eenzelfde parttime rol als wethouder aan. De Haan (39) zit al jaren als eenmansfractie in de Wageningse gemeenteraad. Hij gaat de portefeuilles Klimaatneutraal en Duurzame mobiliteit uitvoeren.

Pleister
De partij van De Haan liep bij de jongste verkiezingen op 20 stemmen na een tweede zetel mis. Die restzetel ging daardoor naar de nieuwe studentenpartij Connect Wageningen. Als pleister op die wonde mocht de ChristenUnie aanschuiven bij winnaar GroenLinks om een zo progressief en links mogelijke coalitie te vormen. GroenLinks en D66 offerden daarvoor de Stadspartij op, de huidige coalitiegenoot.

De nieuwe coalitie van GroenLinks, D66, PvdA en ChristenUnie bezet 14 van de 25 zetels. Naast de parttimers Janssen en De Haan blijven Lara de Brito (GroenLinks) en Dennis Gudden (D66) aan als fulltime wethouder. De Brito doet Zorg, Sociale Zaken, Voedsel en Onderwijs. Gudden neemt Circulaire Economie en Natuur & Landschap onder zijn hoede.

Doorbraak
De partijen hebben de afgelopen vier weken onderhandeld over wat zij doorbraakdossiers noemen. Dit zijn onderwerpen waarover de partijen denken dat ze deze periode een doorbraak kunnen bewerkstelligen. De overige dossiers worden aan de raad overgelaten. Het is de bedoeling dat dit akkoord maandag wordt gepresenteerd. Dan worden ook de wethouders geïnstalleerd.

Lees meer: