Nieuws - 11 oktober 2012

Altijd op tijd komen?

Stelling: Laatkomers mogen geen toegang krijgen tot colleges en tentamens

26-JenM-wit-BdG-8196.jpg
Marlies: Mijn broer vertelt wel eens over docenten die de deur op slot doen zodra ze beginnen (Amsterdam). En dat zal vast op meer universiteiten gebeuren. Hier echter kan ik me weinig colleges herinneren waarbij niemand te laat was. Inclusief de docent. Vervelend natuurlijk voor anderen, maar meteen de deur op slot vind ik zwaar overdreven. Er is een goede kans dat het buiten je schuld was. We willen toch niet dat je opnieuw moet leren voor een herkansing omdat je band lek was? En het OV naar Wageningen is niet altijd even geweldig. Natuurlijk, vaak genoeg is het wel je eigen  schuld, maar dergelijke maatregelen vind ik belachelijk. En erg on-Wagenings, laten we onze relaxte instelling hoog houden.

Reactie Jillis: Jammer dat je jouw eigen 'relaxtheid' laat prevaleren boven een normaal verloop van het college. Vraag eens aan docenten hoe ze hier over denken en ervaar hoe enorm irritant het is. Dit geldt dus ook voor veel studenten die wél de moeite nemen op tijd te zijn en gestoord worden door iemand die lekker 'relaxed' doet.
Jillis: Iedereen kent het fenomeen: het college is al begonnen en tot zeker 10 minuten na het begin ervan komen er nog steeds mensen binnendruppelen. Uitermate storend voor zowel docent als student. Als het na 10 minuten ophoudt, heb je trouwens nog geluk, want vaak komen mensen nog veel later binnen. Daarom ben ik er voorstander van dat de docent de deur op slot doet wanneer het college begint. Uitermate kinderachtig, maar helaas is het nodig. Veel studenten zijn zelf blijkbaar zo kinderlijk dat ze niet op tijd kunnen komen. Ook bij tentamens zou dit moeten worden ingevoerd. Het feit dat studenten daar wél beter op tijd zijn, geeft aan dat het een mentaliteitskwestie is. Op tijd komen moet je dus afdwingen, want anders blijven sommige mensen laks.

Reactie Marlies: Persoonlijk vind ik het niet zo erg en ik ken weinig mensen die zich er zo erg aan storen als jij suggereert. Iemand gewoon erop aanspreken helpt ook prima is mijn ervaring. Deuren op slot draaien vind ik een typisch geval van met een kanon op een mug schieten.