Organisatie - 25 maart 2011

Alterra tekent nieuwe kaart Japan

Tientallen studenten en medewerkers van Alterra hebben gisteravond een stukje Japan in kaart gebracht. Bij wijze van hulpverlening. Oftewel: humanitarian mapping.

humanitarian_mapping.jpg
Mooi product, dat google-maps. Maar je hebt er in rampgebieden weinig aan. Niet actueel genoeg. Neem het Japan van na de beving bij Sendai. Wegen die onbegaanbaar zijn, gebouwen die er niet meer staan. 'Je kunt je als hulpverlener niet orienteren en weet niet of een weg ergens ophoudt of niet', legt Lieke Verhelst van het Geo-Informatie Team van Alterra uit. Een actuele en vooral gedetailleerde kaart is dan van levensbelang.
Map-athon
Zo'n dertig studenten en medewerkers van Alterra hebben gisteravond bij wijze van humanitaire actie gewerkt aan die actuele kaart van Japan. Het idee daarvoor kwam van de Ecuadoriaans Phd-er Daniel Orellana. Hij is als vrijwilliger al zo'n drie jaar bezig met humanitarian mapping. Zo af en toe een uurtje kaarten bijwerken voor het goede doel. Zijn idee vond weerklank bij onder meer de studenten van het vak aardobservatie. Met als resultaat de Open-Street-Map map-athon van gisteravond bij Alterra.
Cartograaf
Openstreetmap is de internationale organisatie achter deze kaartenmakerij. Het principe is simpel: met zijn allen kaarten zo actueel mogelijk maken. Wikepedia, maar dan voor kaarten. Je maakt een account aan, zoekt een stukje kaart dat je wilt bewerken en roept de bijbehorende satellietfoto op. De bijbehorende software legt het allemaal netjes over elkaar en dan kun je aan de slag. In iedereen schuilt een cartograaf.
Brandhaarden
De kaarten van openstreetmap worden in de praktijk volop gebruikt, legt Verhelst uit. 'Sinds de ramp in Haiti heeft het een vlucht genomen. Voor alle brandhaarden in de wereld waar goed kaartmateriaal nodig is, loopt wel zo'n project.' De actie bij Alterra vond bewust na werktijd plaats. 'Daarmee geven we aan dat het om een donatie gaat van onze kennis aan de hulpverlening in Japan.'