Nieuws - 18 augustus 2011

Als je je werk maar afkrijgt

Wie? Fleur Kelder (Kust & zee)
Wat? Onderzoek naar de fourageerroute van de Kuhls pijlstormvogel
Waar? Faial, de Azoren
Waarom? 'De Azoren trokken me enorm'

26-Echte-werk-op-de-knieen.jpg
De Azoren zijn een eilandengroep in de Atlantische Oceaan, en behoren tot Portugal. Omdat ik in Portugal ben opgegroeid voelde ik me er meteen thuis. Ook de taal was geen enkel probleem. Faial, het eilandje waar ik voor mijn stage terechtkwam, is een bijzondere plek. Het havenplaatsje is beroemd om zijn schilderingen op de kades. De bemanning van elk nieuw zeilschip dat er binnenvaart, laat traditiegetrouw een tekening op de boulevard achter.
De inwoners van Faial zijn extreem netjes. Ik was al bang om een sigarettenpeuk op de grond te laten vallen, want alle straten zijn spic en span. Ook het werk­ritme ligt anders dan in Nederland. 's Ochtends werd ik om negen uur op het onderzoeksinstituut verwacht. Na een paar keer een uur op de stoep te hebben gewacht, deed ik het 's morgens maar wat rustiger aan. En inderdaad: "Fleur, hoe laat je komt maakt niet uit, als je je werk maar afkrijgt" werd me verteld.
En dan mijn onderzoek. Ik heb me vooral beziggehouden met de Kuhls pijlstormvogel, een vogelsoort die niet in Nederland voorkomt. Het zijn grote zeevogels en ik vond ze erg mooi. Als je erlangs vaart terwijl ze op het water zitten, lopen ze met zijn allen een stukje over het water voor ze opvliegen. Een indrukwekkend gezicht. Op Faial volgde ik de fourageerroute van veertien vogelpaartjes tijdens het broedseizoen. Deze route verwerkte ik met GIS tot kaarten. Dat klinkt nu heel simpel, maar wat gaat er een tijd zitten in het maken van die kaarten! De patronen van die routes vergeleek ik met elkaar. Ook hielp ik mee met de jaarlijkse tellingen van verschillende vogelsoorten, om zo een beeld te krijgen van de populatiegroei.
Ik vond het een hele bijzondere ervaring om vijf maanden op zo'n klein eiland te leven. Altijd omringd door zee. De vrijheid en de ongerepte natuur trokken me aan. Heerlijk, al die vogelgeluiden om me heen. Het laatste huis waar ik verbleef lag praktisch aan het strand. Dan kon ik 's avonds in het maanlicht nog wat gaan zwemmen. Veel mooier dan een ansichtkaart.'