Student - 27 mei 2010

Als een koning op C2

Studentenflat Hoevestein bestaat veertig jaar en viert een week lang feest onder de noemer Kingsize: Live like a king at Hoevestein. Redacteur Roelof Kleis (47) ging op zoek naar zijn Kingsize-gevoel.

Geeske en Roelof op Hoevestein 2c-7 (nu 6)
De eerste verrassing: Hoevestein 239-2c kamer 7 is niet mijn kamer! Kamer 7 heet, als gevolg van een interne verbouwing, nu kamer 6. De vroegere kamer 5 is opgeofferd aan een nieuwe keuken. Vandaar de hernummering. Mijn vroegere keuken is nu een washok. Maar waar is de telefoon?  Geeske Heringa, de huidige bewoonster van kamer 6 moet erom lachen. 'Er zijn nog steeds wel afdelingen in Wageningen met een gemeenschappelijke telefoon, maar niet hier.'
Heringa (22) woont dus op 'mijn' kamer. Al ruim een jaar. Zij is afgestudeerd verpleegkundige aan de Christelijke Hogeschool Ede. Dat kan tegenwoordig, legt ze uit. 'De woningen van Idealis zijn ook beschikbaar voor studenten van de CHE uit Ede.' Als oproepkracht bij ziekenhuis Gelderse Vallei is ze de enige werkende jongere op de afdeling. De club bestaat verder uit vier universitaire studenten en twee VHL'ers. Drie jongens en vier meiden in totaal.
Knalgroen
De kamer zelf is onherkenbaar veranderd. Mijn knalgroene muren zijn nu roomwit. Mijn blauwe fauteuil (voor 25 gulden op de kop getikt bij Emmaus) is nu een oudroze bankstel. Mijn blauwe vloerbedekking, een parketvloer, die bij nader inzien toch een gewoon zeiltje met opdruk blijkt te zijn. Een tafeltje en een bed completeren de inrichting.
Geeske Heringa betaalt 245 euro en 53 cent per maand voor deze kamer. Dat is ongeveer hetzelfde al wat ik kwijt was, zij het toentertijd in Hollandse guldens. Daar kwam dan nog een bedrag bij voor 'algemene boodschappen.' Een belangrijk verschil met nu, zo blijkt. 'Wij eten zelden gezamenlijk. Iedereen heeft zo zijn eigen programma. Je spreekt elkaar wel eens in de keuken, als je toevallig beide aan het koken bent. Ik denk dat we sinds ik hier woon drie keer samen hebben gegeten. Ja, wij leven vrij individualistisch op deze afdeling', vertelt Heringa. Eigenlijk zou ze wel willen dat er iets meer samen werd gedaan. Maar het is zoals het is.
Risken
Wij deden bijna alles samen, bedenk ik me. Eten, drinken, risken. Zelfs slapen. De vrouw van kamer 4 slaapt nog steeds in mijn bed, maar nu in Bennekom. Eigenlijk waren we zo goed als een gezin, met de keuken als woonkamer. Ik denk aan de practical jokes die we uithaalden. Aan Marc, die nachtenlang uit zijn slaap werd gehouden door een elpee met vogelgeluiden onder zijn raam. Pas na nacht drie kreeg hij argwaan. Aan Kees, die met Sinterklaas als surprise een enorme lever kreeg, om subtiel zijn drankgebruik in te peperen. Kingsize? Ja, wij leefden als koningen.
Toch heeft Geeske Heringa het goed naar de zin op 2c. 'Ik heb hiervoor in Wageningen-Hoog particulier gezeten. Hier heb je wel meer aanspraak. En het is ideaal dat je zo in Ede en het centrum van Wageningen zit. Lijn 80 en 88 stoppen voor de deur. Ik denk dat ik hier nog wel een jaartje woon. Ik sta ingeschreven bij Huiswaards. Het liefst zou ik een klein huisje willen met een tuintje, een beetje hier in de buurt. En een leuke vaste baan natuurlijk.'