Organisatie - 1 januari 1970

Als de magnolia gebloeid heeft

Ze liepen afgelopen vrijdag weer door de Wageningse straten, de corporale studenten op weg naar het Ceres Gala. Het is een evenement waar de dames van Cereshuis Ome Sjarrel ieder jaar naar toeleven. ‘Als de eerste haar blauwe brief krijgt staan we met zijn allen te joelen.’

Snelle hakken klikken over de houten vloeren en gegiechel vult de gangen. ‘Oh, je bent net op tijd, we zitten midden in de kledingstress.’ In de kamers liggen kledingstukken uitgespreid over bedden en stoelen. Aan de keukentafel doet Annemarie het haar van Sabine. En boven de vaat poetst Judith nog snel haar tanden.
Vanaf het moment dat de magnolia in de voortuin van Ceres in bloei staat, mogen de mannen de vrouwen uitnodigen voor het gala. Per brief. Blauw met zilveren letters. Maar als de hartstocht groot is en de geest creatief, dan kan het ook met een blauw dekbed of in de bestuurslimousine met blauwe bekleding. Op roze papier worden de mannen daarna op de thee gevraagd. Als de dame in kwestie bij die gelegenheid echter droge kaakjes serveert, zijn je kansen als man verkeken.
De dames van Ome Sjarrel hebben hun uitnodigingen wel aangenomen en zijn al weken met hun outfit bezig. ‘De schoenen zijn funest’, lacht Annemarie. ‘Na een lange galanacht zie je menig vrouw op blote voeten naar huis gaan.’ Laarzen mogen eigenlijk niet. ‘In Wageningen zijn we wat dat betreft ook best traditioneel’, zegt Heleen, die in de Senaat zit. ‘Op andere verenigingen gaan de vrouwen soms gewoon op gympen’, vult haar huisgenoot aan. ‘Blijken er onder die lange jurken zwarte Puma’s te zitten.’
De jurk is natuurlijk het belangrijkst. ‘Twee gala’s met hetzelfde voor de dag komen is niet echt de bedoeling. En altijd een zwarte jurk is ook maar zwart. We zijn creatief, we ruilen jurken, of dragen een oude jurk met bijvoorbeeld net een ander tasje’, legt Anke uit. En Annemarie liet haar moeder de jurk naaien, de stof haalde ze zelf uit Tunesië.
Wanneer dadelijk de mannen komen, gaan ze eerst naar het theater. Een uitvoering van Ceresleden in Junushoff. Na het toneel volgt een etentje met de jaarclub, toneelclub of senaat. En tot slot, het gala, op locatie. Dit jaar vormt oude scheepswerf in Den Bosch het decor.
De bel gaat. ‘Oh, de mannen!’ Even valt het stil wanneer de heren hun entree maken. Weinig woorden, gehuurde rokkostuums. Judith twijfelt nog over haar handschoenen. ‘Moeten ze nou gekreukeld of strak?’ Daarna snel een groepsfoto en dan naar buiten. Door de Hoogstraat slenteren meer mannen in zwart-wit. Van droge kaakjes verschoond gebleven zijn ze op weg naar hun dame, terwijl de merels zingen in het avondlicht. / MW