Organisatie - 1 januari 1970

‘Allez Argo!’ op jaarlijkse Varsity

Op de Varsity, de belangrijkste studentenroeiwedstrijd van het jaar, haalde een team van Argo (op de achtergrond in het groen) dit jaar de vijfde plaats op het hoofdnummer ‘De Oude Vier’.

De Varsity werd op zondag 11 april gehouden bij de spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal bij Houten. Tussen de enkele duizenden studenten, oud-studenten en hun ouders zijn de leden van de Wageningse studentenroeivereniging Argo makkelijk te vinden. Hun grasgroene windjacks steken fel af tegen de veelal blauwe en rode jassen van de andere clubs. Ze kijken braaf toe hoe brassende ballen met pollen gras en met elkaar gooien. Af en toe belandt iemand in het kanaal. Alleen wanneer weer een paar boten finishen heeft iedereen aandacht voor wat er op het water gebeurt.
De Oude Vier is het belangrijkste wedstrijdonderdeel van de Varsity en wordt als laatste gehouden, rond halfvijf. Een drietal oud-Argonauten van rond de dertig heeft voor aanvang tijd genoeg voor sterke verhalen. ,,Vroeger trok je in de trein aan de noodrem om op de brug uit te stappen’’, verhaalt oud-toerroeier Martijn in een groengeblokt houthakkershemd met in zijn hand een biertje en een peuk. ,,En op de terugweg zat je in de trein midden in een modderige plas water, tot schrik van brave gezinnetjes.’’
Na vieren stijgt de spanning. Het kapot getrapte gras op de kade is inmiddels bezaaid met plastic bekertjes. Als de speaker meldt dat de roeiers zijn gestart kijkt iedereen halsreikend uit naar boten op het grijze, rustige water. Uit de speakers schalt een verslag afkomstig van een meerijdend busje. Ondertussen vliegt nog een schoen het kanaal in. ,Allez Argo!’’, schreeuwt iemand als in de buitenbaan aan de overkant de Argoboot in zicht komt. Ze roeien goed, maar niet hard genoeg om te winnen en finishen als vijfde. Clubgenoten van de winnende knorren (leden van een niet-corporale roeivereniging) van Orca uit Utrecht zijn dan al naakt in het koude water gesprongen om hun helden te feliciteren.
Het Argopubliek blijkt na afloop allang blij dat hun boot de finale mocht roeien. Ook bestuurslid Hilde Bos is niet teleurgesteld. ,,Anders hadden wij nu in het water moeten liggen’’, lacht ze, al bibberend bij de gedachte. | Y.d.H.