Student - 29 januari 2016

Alles over de Nationale Studenten Enquête

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau

Meer dan 700.000 studenten kregen onlangs een uitnodiging om de Nationale Studenten Enquête in te vullen. Ze werden lekkergemaakt met kans op een half jaar collegegeld of een cadeaubon van 25 euro. Maar wat is de Nationale Studenten Enquête eigenlijk?

Waar gaat die enquête over?

Je opleiding. Allerlei onderwerpen komen aan de orde, van de deskundigheid van docenten tot de beschikbaarheid van werkplekken in de bibliotheek. Steeds kunnen studenten invullen of ze zeer tevreden zijn, zeer ontevreden of iets ertussenin.

Waarom is hij er?

Met de uitkomsten van de enquête kunnen scholieren en hun ouders opleidingen vergelijken. Als ze eenmaal voor rechten, economie of de pabo hebben gekozen, moeten ze nog beslissen naar welke universiteit of hogeschool ze gaan. Dankzij de NSE weten ze waar studenten tevreden zijn en waar niet. Maar ook opleidingen zelf kunnen de uitkomsten ter harte nemen. Als studenten bijvoorbeeld klagen over de lesroosters, dan moet daar misschien iets aan gebeuren.

Waar verschijnen de uitkomsten?

Ze verschijnen op Studiekeuze123.nl, waar studiekiezers online opleidingen met elkaar kunnen vergelijken. Ook de Keuzegids en weekblad Elsevier maken er gebruik van. Opleidingen moeten bovendien in hun ‘studiebijsluiter’ vermelden hoe (on)tevreden studenten zijn.

Kan het tegen me werken als ik kritisch ben?

Je blijft anoniem, want de opleidingen mogen de antwoorden niet herleiden tot individuele studenten. Mocht je opleiding opeens heel slecht blijken, dan zou dat misschien de waarde van je diploma kunnen aantasten. Maar dan moet de opleiding het wel héél bont maken.

Is de enquête objectief?

Tja, wat zegt een student nu eigenlijk als hij ‘tevreden’ is over zijn docenten, in plaats van ‘zeer tevreden’? De uitkomst spreekt niet helemaal voor zich, je moet die interpreteren. Maar al met al bieden de antwoorden wel veel informatie. Interessanter is misschien welke vragen de studenten voorgelegd krijgen en welke niet. Studentenorganisaties ISO en LSVb moeten daarover onderhandelen met universiteiten, hogescholen en het particuliere onderwijs, dus komt er ook wat politiek bij kijken. Vroeger wilden de enquêteurs bijvoorbeeld weten hoeveel uur studenten per week aan hun studie besteedden, zodat duidelijk werd wat de lichtste opleidingen waren. Die vraag is eruit. HOP, Bas Belleman

Mag ik meedoen?

Studenten (ook deeltijd-) kunnen tot en met 6 maart de enquête invullen. Als je recentelijk bent afgestudeerd of bent gestopt, mag je meedoen als je een uitnodiging hebt gekregen. Meer vragen? Ga naar www.studiekeuze123.nl/nse.