Nieuws - 16 december 2010

'Alles is er van goud'

tekst:
Gastredacteur

Matthijs Lorsheijd liep stage in Saoedi-Arabië

28-Kameel-Matthijs.jpg

Wie? Matthijs Lorsheijd, vierdejaars Tuin- en landschapsinrichting
Wat? Inrichting van tien parken
Waar? Saoedi-Arabië
Waarom? Onderzoeken hoe een ander land met techniek, materiaal en beplanting omgaat
'Stage lopen in Saoedi-Arabië was niet mijn eerste keuze. Eigenlijk wilde ik naar Dubai, maar door de economische crisis is daar geen geld meer voor grote projecten. Via een vriendin kwam ik vervolgens terecht bij een Nederlands bedrijf in Saoedi-Arabië. Het belangrijkste project waaraan ik heb meegewerkt bestond uit het ontwerpen en voorbereiden van tien stadsparken. Door mijn enthousiasme en ervaring werd ik zelfs projectleider. Dat sloeg natuurlijk nergens op en zou in Nederland ook nooit kunnen. Maar het is wel tekenend voor de situatie daar: als je iets wilt dan kun je het vrijwel direct uitvoeren. Er is geld genoeg en ze vertrouwen je volledig.
Ik werkte zes dagen per week en op mijn vrije dag had ik vaak niet veel te doen. Alcohol is streng verboden, je kunt er zelfs de doodstraf voor krijgen. Winkelcentra zijn in de weekenden alleen toegankelijk voor gezinnen, om te voorkomen dat mannen en vrouwen er met elkaar in contact komen. Ik heb ook gezien dat gastarbeiders werden geweigerd, terwijl blanken er zowat heilig zijn. Dan word je toch geconfronteerd met de keiharde cultuur van Saoedi-Arabië.
Om visumtechnische redenen ging ik met mijn baas een keer in de maand naar Bahrein. Daar is het fantastisch, met witte stranden en veel cocktails. Die weekenden maakten veel goed.  Mijn baas had contacten in belangrijke kringen, hij is bijvoorbeeld door de broer van de koning naar Saoedi-Arabië gehaald. Een keer werden we uitgenodigd voor een gesprek met een minister in het Diplomatic Quarter. Bij aankomst stonden er tanks voor de deur en ­mensen met geweren. Je werd compleet gecheckt. Eenmaal binnen kwam je in een heel andere wereld, alles is er van goud en er is zo veel luxe. Een groot verschil met de rest van Saoedi-Arabië. De grote steden lijken het meest op New York, maar daarbuiten zie je het Arabische landschap zoals je het van tv kent.'