Nieuws - 16 mei 2002

Allergieconsortium Wageningen krijgt bestuurlijke zegen

Allergieconsortium Wageningen krijgt bestuurlijke zegen

Het samenwerkingsverband tussen Wageningse onderzoeksgroepen op het gebied van allergie krijgt vijf aio's. Dat heeft de raad van bestuur toegezegd.

"Elk van de onderzoekers gaat werken tussen twee kenniseenheden in", zegt dr Luud Gilissen van Plant Research International. "Groepen uit alle vijf Wageningse kenniseenheden doen inmiddels in het consortium mee." Er komt bijvoorbeeld een aio, aangestuurd door zowel de kenniseenheid Maatschappij als de kenniseenheid Voeding, die gaat onderzoeken of voedselallergie?n bij alle sociale groepen even vaak voorkomen.

Wetenschappelijke spil in het consortium is de recent benoemde prof. Huub Savelkoul van de leerstoelgroep Celbiologie en Immunologie. Savelkoul werkt al langer aan de immunologische achtergrond van allergische reacties.

Het consortium, dat gaat samenwerken met Nederlandse ziekenhuizen en medische onderzoeksinstellingen, zal misschien deel gaan uitmaken van een breder nationaal allergieconsortium. De initiatiefnemers onderzoeken of het mogelijk is om hiervoor subsidies van het aardgasfonds ICES-KIS te krijgen. | W.K.