Nieuws - 1 januari 1970

Allemaal lijstjes...

Hitparades, top-zoveels en citatie-indexen. Mensen zijn dol op ranglijstjes. Ook van universiteiten verschijnen sinds een paar jaar vergelijkende overzichten. Ze zijn door de makers bedoeld om inzicht te geven in de kwaliteitsverschillen tussen de onderwijsinstituten. Maar de uitslagen spreken elkaar tegen.

Stel je voor, je bent aankomend student en op zoek naar een opleiding aan de beste universiteit van Nederland. Dan kijk je bij de decaan natuurlijk in de Keuzegids hoger onderwijs, je jat de Elsevier-special ‘Studeren’ van je ouders en schaft de nieuwste editie van het Times Higher education supplement aan. Tot slot download je het onlangs verschenen rapport Kennis in kaart van het ministerie van OCW.
Dat is tenminste wat staatssecretaris Mark Rutte van Onderwijs graag zou zien. Studenten die kiezen voor kwaliteit en zich niet laten verleiden door kleurrijke posters van vrolijke studenten, korte reistijden of een groot kameraanbod. Maar als je als kritische student de lijstjes dan met elkaar vergelijkt in de hoop daar een eenduidig oordeel te vinden, kom je bedrogen uit. Ze zeggen alle vier wat anders.
Zo plaatst de Times de Technische universiteit Delft wereldwijd op de 53e plaats, als hoogste van alle Nederlandse universiteiten. Elsevier beperkt zich tot de situatie in Nederland en vergelijkt de technische universiteiten alleen onderling. Het opinieblad plaatst Delft als tweede, achter Eindhoven. En volgens de keuzegids is Delft de verschoppeling onder de Nederlandse universiteiten. De universiteit staat daar net als vorig jaar onderaan het lijstje.
Ook de overheid maakt het niet makkelijker. Het rapport Kennis in kaart geeft een overzicht van de visitatiescores. Daaruit blijkt dat Delft een derde plaats scoort met gemiddeld negen procent excellente scores. Tegelijkertijd heeft ‘s lands oudste technische universiteit echter de meeste onvoldoendes. En wat doe je dan als scholier?
Maar er is hoop. Rutte zegde dit voorjaar toe met een studiekeuzewebsite te komen. Die gaat naar verwachting in januari de lucht in en moet ‘objectieve vergelijkende informatie’ geven over alle opleidingen binnen het Nederlandse hoger onderwijs. En dat lijkt gunstig voor Wageningen, want het ziet ernaar uit dat de site wordt gebaseerd op gegevens van de Keuzegids hoger onderwijs die deze universiteit dit jaar op nummer één zette. En dat klinkt toch een stuk beter dan de, overigens zeer respectabele, 108ste plaats in de wereldwijde Times top-200. / JH, HOP