Nieuws - 22 september 2010

Allemaal een stukje Arboretum

Tientallen geïnteresseerden voor gezamenlijke aankoop. Dat bleek op 18 september ­tijdens Arboretum Kijkdag.

4-delegatie-arboretum-BdG94.jpg
Initiatiefnemer Frank Zegers noemt de actie geslaagd. Zo'n 75 belangstellenden zetten hun naam op een zogenaamde koop-prospectus. 'Daarnaast heb ik diverse mails gehad van mensen buiten Wageningen.' Zegers voert actie voor  behoud van ongeveer twee hectare van het Klein Arboretum, het deel buiten de hekken van Het Depot. Dat deel wil Wageningen UR afstoten. Zegers heeft inmiddels bij de WUR ge├»nformeerd naar de koopprijs. 'Maar daar heb ik nog geen antwoord op gekregen.' Woordvoerder Simon Vink licht in reactie toe dat de grond niet te koop staat.
Het initiatief tot koop is genomen nadat Wageningen UR de groep rond Zegers (o.a. Platform De Dreijen) verbood om onderhoudswerk in het arboretum te gaan uitvoeren. Zegers wilde 111 verdwenen soorten gaan herplanten.
Achter de schermen werkt Wageningen UR aan een nieuwe beheerstructuur voor Arboretum Belmonte. Voormalig bibliotheek-directeur Dick van Zaane en WUR-woordvoerder Simon Vink komen eind dit jaar met een voorstel. 'Onze opdracht is om met een beheersvorm te komen die het behoud van een hoogwaardige tuin waarborgt', licht Van Zaane toe. Hij praat onder meer met het Geldersch Landschap, Hotel de Wageningse Berg, de Rododendronvereniging en de nieuwe stichting Wageningen Arboretum.
Dijkman koopt bieb
Stichting Het Depot gaat het kubusvormige voormalige bibliotheekgebouw aan de Arboretumlaan kopen. Dat maakte voorzitter Loek Dijkman maandag 20 september bekend. Dijkman leidde in het kader van een promotie-offensiefje een deel van het Wageningse college rond in het Klein Arboretum op De Dreijen. Dijkman wil in de nieuwe aanwinst basisscholieren kennis laten maken met zijn beide passies: planten en beeldende kunst. Die invulling sluit nauw aan bij de bestaande plannen voor de Banaan en het Botanisch Centrum, die al eigendom zijn van Utopa. Het geheel moet een studie- en voorlichtingscentrum worden voor planten en kunst. Met de aankoop is nu de hele oostelijke rand van het Klein Arboretum in handen van Dijkman. De stichting is ook eigenaar van Hinkeloord, waar Het Depot haar beelden exposeert.