Nieuws - 3 mei 2010

Alleen op de gang

Alleen maar internationale studenten, geen gemeenschappelijke ruimte. Het zijn de eenzame avonden zonder aanspraak die het hem doen.

Het is eind jaren negentig. Remi is de oudste zoon van een gegoed gezin in een ver buitenland. Hij heeft zijn Bachelor daar afgerond en zijn ouders hebben een exorbitant bedrag opgehoest om zijn droom waar te maken: een Master-opleiding aan de prestigieuze Wageningen University. Alles is goed geregeld. Via de woningcorporatie staat er al een gemeubileerde kamer voor hem klaar met een naam die hij niet zo goed kan uitspreken. In september trekt Remi in zijn kamer hoog in studentenflat de Bornsesteeg.
Zijn studie bevalt hem goed. Het is een mooie universiteit die goed is aangepast op internationale studenten. Remi kan Engels lezen maar spreekt het niet zo goed. Hij kan geen Nederlands spreken. Op zijn gang heeft hij weinig aanspraak want er is geen plek om samen te komen op de Bornsesteeg. Zijn ganggenoten groeten hem af en toe, maar daar blijft het bij. Remi heeft een keer op een dichte deur geklopt om een praatje te maken met iemand die eens naar hem lachte maar werd weggestuurd. Sindsdien laat hij dat achterwege en probeert hij zich op zijn studie te concentreren.
Dat valt niet mee. De vakken vallen hem tegen en het is moeilijk om met de Nederlandse studenten samen te werken. Ze besteden weinig aandacht aan hem. Ze dragen truien van studentenverenigingen en praten geanimeerd en open, maar alleen met elkaar. Hij belt naar zijn ouders en moet zijn tegenvallende resultaten doorgeven. Als het zo doorgaat haalt hij het niet.
Zijn avonden brengt hij door met films en videospellen op zijn kamer. Soms gaat hij fitnessen maar het is niet leuk om alleen te zijn tussen de sportende studenten. Na een film die hij voor de derde keer heeft gezien gaat Remi een frisse neus halen op het balkon. Hij kijkt naar de horizon in de richting van zijn thuis.